Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

'Ne mogu se voziti u autobusu jer me hvata panika'

Neraspoloženost
Foto: Thinkstock
16.03.2015.
u 14:21

Naši liječnici savjetuju kako čuvati zdravlje, liječiti se, olakšati tegobe... Posjetite internetsku stranicu ordinacije i postavite pitanje liječnicima: www.ordinacija.hr/halo-doktore

U rujnu ću navršiti 19 godina i uskoro će biti dvije godine otkako bolujem od anksioznog poremećaja. Doktorica opće prakse uputila me k psihijatrici u Kukuljevićevoj koja mi je prepisala prozac (1 tabletu ujutro) i helex po potrebi. Međutim, ja sam prekinula školovanje, odnosno idem na razredne ispite. Ne mogu se voziti u autobusu jer me hvata panika, nisam izišla otkad bolujem od navedenog poremećaja. Kada baš moram u trgovinu, stalno razmišljam o tome kako ću se onesvijestiti, da će mi pozliti pa zato i ne idem nikamo. Udebljala sam se deset kilograma. Molim vas da mi date neki savjet kako da si pomognem? Novca za privatnu psihijatricu nemam, a kod psihijatrice u Kukuljevićevoj ne mogu se opustiti, znoje mi se ruke kao i kada sam negdje vani. Ni s kim ne mogu dugo razgovarati jer mi se počnu znojiti ruke i ostajem bez daha. Svaki mi savjet dobro dođe.

Odgovara Suzana Kulović, dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

S obzirom na to da ste punoljetni, više ne spadate u Kukuljevićevu pa se možete javiti u neku od psihijatrijskih ambulanti u domovima zdravlja. Prozac koji uzimate dobar je lijek za smetnje koje imate i nemojte ga prestati uzimati. Mislim da je napuštanje redovitog školovanja bila pogreška jer ste sada sami kod kuće i cijele dane samo mislite na to jeste li napeti ili ne. To je loš stil života koji omogućava da se opsesivno vežete za svoje simptome, a nemate ni podršku skupine vršnjaka ni njihove poticaje.

Imate previše slobodnog vremena i praznog hoda u kojem “razvijate” svoje smetnje. U svoj dnevni ritam i program ubacite jutarnju tjelovježbu s vježbama disanja koje opuštaju. Pored lijeka i psihoterapije tjelovježba može pomoći oporavku i padu napetosti, a i kilograma.

>>'Nos mi krvari jednom dnevno. Imam li razloga za brigu?

>>'Već 5 godina imam povišenu temperaturu. Što može biti uzrok?'

Komentara 1

LA
lakočemo
15:31 16.03.2015.

moraš se natjerati u neku zanimaciju i puno vježbe a i čak jednostavna šetnja će mnogo pomoči...želim ti sreću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije