Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKRIVENE OPASNOSTI

Ne čekajte da izmakne kontroli: 7 znakova da vam se u dom uvukla plijesan i vlaga

Lunos Hrvatska
Foto: Shutterstock
1/5
26.08.2023.
u 07:00

Prepoznajte male znakove koji mogu ukazivati na puno veće probleme

Vaš dom, utočište udobnosti, mjesto prepuno uspomena, a možda i mjesto koje skriva tihu prijetnju: plijesan. Sama riječ priziva mentalne slike koje su dovoljne da vam se okrene želudac: zelene i crne mrlje koje se šire po zidovima i namještaju. Osim svog ružnog izgleda, plijesan predstavlja zdravstvene rizike i strukturna oštećenja vašeg doma koja zahtijevaju hitnu sanaciju.

Plijesan se može javiti na skoro bilo kojoj površini u domu, uključujući drvo, papir, tepih i hranu. Njegov izgled može se razlikovati ovisno o vrsti i površini na koju se zakačio. Može biti ljubičasta, narančasta, zelena, crna ili bijela. Kada je prisutna u kući, plijesan oslobađa sićušne spore koje lebde zrakom. Ako nađu plodno tlo i uvjete, kolonije plijesni mogu se brzo razmnožavati, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu obitelj i nepopravljive strukturne štete u vašem domu.

Iako mnogi proljeće smatraju 'sezonom alergija', vremenski uvjeti koje donosi jesen mogu izazvati čitav niz simptoma. Oni mogu varirati, ali jedan od najvećih krivaca za simptome jesenske alergije je plijesan. Vremenski uvjeti tijekom kasnog ljeta i jeseni obično su blagi i vlažni, što pruža savršene uvjete za rast plijesni. Pod uvjetom da postoji izvor hrane, vlage i kisika, plijesni će se razmnožavati. Kako vrijeme postaje vlažno i prohladno, skloni smo zatvoriti prozore kod kuće i uključiti centralno grijanje. Kombinacija loše ventilacije i povećane vlažnosti stvara idealno okruženje za bujanje plijesni u zatvorenom prostoru.

Srećom, plijesan možete i lako prepoznati, a u nastavku pročitajte 7 znakova koji bi vas trebali upozoriti na mogućnost prekomjernog nakupljanja plijeni u vašem domu.

Foto: Shutterstock

Dugotrajni miris pljesni

Postojan miris pljesni ili zemlje u određenim područjima, kao što su podrumi ili kupaonice, često označava i prekomjerni rast plijesni. Istražite izvor neugodnog mirisa i riješite probleme s vlagom u pozadini. Pobrinite se za odgovarajuću ventilaciju i po potrebi se posavjetujte sa stručnjacima.

Neobjašnjivi zdravstveni simptomi

Česti kašalj, kihanje, suzne oči ili problemi s disanjem, osobito u zatvorenom prostoru, mogu ukazivati na izloženost plijesni. Posavjetujte se s liječnikom u slučaju dugotrajnih simptoma. Riješite probleme s plijesni lociranjem izvora, čišćenjem zahvaćenih područja i poboljšanjem ventilacije.

Pogoršane alergije

Simptomi alergija koji se pojačavaju kod kuće, osobito među članovima obitelji, mogu ukazivati na prisutnost plijesni. Istražite područja u kojima su alergijske reakcije česte ili jače. Uklonite plijesan, kontrolirajte vlažnost i omogućite adekvatnu cirkulaciju zraka u prostorijamakako biste smanjili koncentraciju spora.

Foto: Shutterstock

Povećanje razine vlažnosti

Vlažnost u zatvorenom prostoru veća od 60% može pružiti optimalno tlo za razmnožavanje plijesni. Koristite higrometre za praćenje razine vlažnosti i instalirajte ispušne ventilatore u područjima s vlagom kako bi smanjili vlažnost bez uporabe elektroničkih uređaja ili drugih rješenja koje pomažu kratkoročno.

Rješenje protiv gljivica i plijesni - ventilacija prostorija

Dugoročno rješenje problema vlage i plijesni su ventilacijski sustavi koji omogućuju protok zraka unutar prostorija te automatski održavaju optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. Na domaćem je tržištu u tom segmentu vodeća tvrtka LUNOS koja visokokvalitetnim sustavima osigurava 24 satnu ventilaciju bez otvaranja prozora i tako štede energiju. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, pa ujedno smanjuje račune za struju.

U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to, Lunos ventilacijski sustavi dolaze i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Sustav na taj način automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu i omjer CO2 te tako omogućuje kvalitetniji zrak, a time i život.

Trajna kondenzacija

Kondenzacija koja se stvara na prozorima, zrcalima ili hladnim površinama ukazuje na pretjeranu vlažnost u zatvorenom prostoru. U većini prostorija uglavnom ne možete tek tako poboljšati izolaciju, stoga za smanjivanje kondenzacije povećajte ventilaciju u pogođenim područjima i održavajte suhoću svih površina.

Deformirane površine

Iskrivljeni zidovi, stropovi ili podovi ukazuju na prodor vlage i potencijal za rast plijesni. Pronađite i popravite izvor vlage. Zamijenite oštećene materijale nakon temeljitog sušenja i poboljšajte ventilaciju.

Foto: LUNOS

Stalno curenje

Kronična curenja, bez obzira koliko mala, mogu otvoriti put razvoju plijesni. Brzo popravite curenje, temeljito osušite zahvaćena područja i izvršite inspekciju plijesni. Zamijenite ugrožene slavine i cijevi kako biste spriječili daljnje oštećenje.

Čuvajte svoj dom i svoje zdravlje

Plijesan se može potajno infiltrirati u vaš životni prostor, no nije sve tako crno, a znanje je vaše najmoćnije oružje protiv nje. Ne očajavajte ako primijetite plijesan, no nemojte ju ni shvatiti olako, jer osim kozmetičkih problema, plijesan može ugroziti vašu dobrobit i imovinu. Djelujte proaktivno i preventivno, prepoznajte i iskorijenite probleme s plijesni, održavajte odgovarajuću ventilaciju i suhoću i nemojte se ustručavati potražiti stručnu pomoć ako niste sigurni. Takvim ponašanjem i redovnim provjerama, ne samo da čuvate svoj dom, već također osiguravate zdravlje i udobnost onih koji u njemu žive.

Za više informacija posjetite LUNOS web stranicu ili nazovite na 01 4816 581.

Sadržaj nastao u suradnji s Lunos Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije