Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Najbrži tim s vizijom, misijom i pod europskom zastavom

esimit europa 2
Foto: duško marušić/PIXSELL
1/11
12.10.2011.
u 16:32

Novinari Večernjeg lista na najbržoj i najskupljoj jedrilici na svijetu. Ono što je u automobilizmu formula 1, to je u jedrenju Esimit Europa 2

Uvježbani do najsitnijih pojedinosti poput najboljeg baletnog ansambla, sinkronizirani poput mehanizma skupocjenog sata, utrenirani kako to samo mogu biti vrhunski sportaši, momci iz posade najbrže jedrilice na svijetu Esimit Europa 2 najbolja su posada koja se u svijetu jedrenja može susresti. Svi do jednog, njih 26 na brodu i još toliko popratne ‘'vojske'’ logističara visoko su obrazovani muškarci koji su struku zamijenili profesionalnim jedrenjem i skupljanjem trofeja diljem svijeta. Esimit Europa 2 brod je svjetskog kalibra – registriran je na Cipru, vlasnik mu je Slovenac, matična mu je marina Yacht club Monaco, glavni sponzor ruski Gazprom, a plovi pod zastavom Europske unije. 

Kao najfiniji mramor 

No, Esimet Europa 2, jedrilica koja podjednako izaziva uzdahe i strahopoštovanje u koju god luku da uplovi, puno je više od broda i jurilice. Brod na kojem je sve podređeno funkcionalnosti i izbjegavanju otpora vjetru mjesto je na kojem možete hodati u najfinijim svilenim čarapa i – budite sigurni – nećete ih nigdje poderati.

– Do najsitnijeg detalja sve je na brodu ručni rad, dizajnirano i podređeno brzini i funkciji. Sve je to djelo tima koji prati Esimit Europa 2, od bokobrana, konopa, karabina... Za nas nema kompromisnih rješenja – kazuje Slovenac Igor Simčič, vlasnik Esimita, sportaš, biznismen i ugledni vinar. 

– Ono što je u svijetu automobilizma formula 1, to je u jedrenju Esimit Europa 2. Brod je napravljen na limitu svega i stalno se održava i obnavlja. Za nas nema praznog hoda ni opuštanja jer kormilar Jochen Schümann, najtrofejniji kkormilar svih vremena, svake godine zamjenjuje od 10 do 15 posto posade – objašnjava Simčič. 

I doista kod Jochena Schümanna ništa se ne propušta slučaju. Koncentriran na kormilarenje,  Schümann je jedan od rijetkih koji, osim prirodnog talenta za jedrenje i osjećaja za vjetar, do savršenstva vlada tehnikama jedrenja, brodom, matematikom, mehanikom... Podizanja tona nema, a sve se na Esimitu Europi 2 dogovara u pola glasa. Čak i za najsnažnijeg vjetra. Autoritet je neosporan. Zarađuju li vrhunski jedriličari kao vrhunski nogometaši te prate li i njih lijepe žene i manekenke, pitali smo Simčiča.

– To je timski sport i premije su grupne, a dijele se prema statusu na brodu. Jedrenje i nogomet dva su posve različita svijeta – nasmijao se vlasnik Esimita.

– Osim toga, mi smo mornari i idemo za vjetrom. Kada bi se oko nas vrtjele lijepe žene, ostavljali bismo previše uplakanih na obalama na kojima ostajemo kratko – našalio se Simčič.   

Simičič, prekaljeni morski vuk

Ali, dodaje Simčič, i sam prekaljeni morski vuk koji je polovicu života proveo pod jedrima i na vjetru, to nije samo jurilica koja žanje uspjehe po svjetskim morima i oceanima, Esimit Europa 2 je brod s misijom, ploveća ambasada Europe. Ne govore o tome samo boje nego i kum broda jer Esimit Europa 2 jedini je brod na svijetu koji plovi pod zastavom Europske unije i kojem je pokrovitelj prvi čovjek Europske komisije Jose Manuel Barosso. 

– Europljani napokon imaju svoju sportsku momčad – i pobjednički tim. Samo lani smo donijeli 11 uzastopnih pobjeda i razvili europsku zastavu na tronu najboljih. Naš je projekt spajanje svjetova diplomacije, poslovnog i sportskog i to od 1995. kada smo krenuli u projekt Esimit Europa – kaže vizionar ideje Simčič ponosan što je, kaže, njegov tim dio stvaranja europskog identiteta.

Europska pobjednička momčad 

– Svi Europljani zajedno na istom brodu, to je moja želja i cilj, a volio bih da se o tome čuje i u vašoj zemlji, budućoj članici velike obitelji, kako bi i vaši čelnici zaplovili s nama!  Jedna vizija, jedan veliki projekt, na jednom brodu i s timom najboljih  pod jednom zastavom – europskom – poručuje Simčič potrebu kroz snažan sportski simbol poticati poslovne i političke suradnje među zemljama cijelog europskog kontinenta.

Komentara 6

Avatar alien79
alien79
19:00 12.10.2011.

Svi Europljani zajedno na istom brodu, to .... bla bla bla...... ...... Dabogda potonuo

JA
javornov
19:24 12.10.2011.

1.) Gospođica Božić je uvjerena promicateljica EU. To bi bilo lijepo kad bi barem trećinu prostora eurooptimista imali i europesimisti. Ovako, vrlo smo daleko od ikakve demokracije. A to će reći i od uvjerljivosti. 2.) Svoje poznavanje jedrenja dokazala je brojem stopa, pa je njoj tako 30 metara= 42 stope !?? 3.) \"Uvježbani do najsitnijih pojedinosti poput najboljeg baletnog ansambla, sinkronizirani poput mehanizma skupocjenog sata, utrenirani kako to samo mogu biti vrhunski sportaši, momci iz posade najbrže jedrilice na svijetu Esimit Europa 2 najbolja su posada koja se u svijetu jedrenja može susresti.\" Ovaj hagiografski ulomak, osim što je smiješan, pokazuje koliko je gđica Božić i po trećoj točci neuvjerljiva. Naime, lako je dostupan snimak Barcolane na kojoj se lijepo vidi kako ti \"baletani\" dugo petljaju oko kobasice složenog baby floka kojeg pokušavaju podignuti... pa ako je to sinkronizacija onda na zdravlje...

JA
javornov
19:25 12.10.2011.

Osobno ne volim regate, ali priznajem samo Match race: isti brodovi u dlaku + natjecanje jedan na jedan. Tu se može govoriti o švicarskom satu posade ili savršenstvu broda, a u gore spomenutom slučaju baš nikako ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije