Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Težak odabir

Na kojoj ste strani: Glasujte i otkrijte nam volite li više sarmu ili punjene paprike?

Shutterstock
19.11.2018.
u 12:24

Svatko ima neki svoj omiljeni recept za sarmu, a naše bake i mame rade je "odokativno", a dobre punjene paprike ne može ništa zamijeniti

Otkrijte nam u kojem ste vi timu – u timu sarma ili timu punjene paprike? Što više volite?

Za sarmu će vam trebati otprilike 500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, 10 dag slanine, glavica luka, češanj češnjaka, 10 dag riže, žličica mljevene paprike, dvije žličice soli, pola žlice mljevenog papra, suho meso s kostima ili 30 dag suhih rebarca, pet dag brašna, ulje i koncentrat rajčice.

Prvo provjerite jesu li listovi kupusa dobri za motanje. One koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu. Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoje kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice. Možete i izbaciti slaninu iz recepta. Kako biste lakše smotali sarmu, podrežite zadebljanja na kupusovim listovima. Isperite rižu, sve dok voda u kojoj je ispirete ne postane bistra. Ispržite luk na ulju, dodajte češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste začinili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu i žličicu mljevene paprike te promiješajte. 

Kako najlakše smotati sarmu?

List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Ako ste ljevak, činite sve obrnuto. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite dva do tri cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Sarma je gotova! Na isti način slažite i ostale. 

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite, možete ih narezati na rezance i tako obložiti dio lonca pa sarme neće zagorjeti. Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata. 

Na kraju dodajte zapršku koju ćete napraviti tako da jednu veliku žlicu masti pomiješajte s punom žlicom brašna i miješate na laganoj vatri. Onda dodajte mljevenu papriku i malo vode te sve to zajedno ulijte u lonac sa sarmom. Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se kuha još deset minuta.  

Punjene paprike

Od sastojaka će vam trebati jedan crveni luk, 500 g mljevenog mesa, po žličica mljevene paprike, soli i papra, zatim nasjeckani peršin, 150 g riže, jedno jaje i 10 paprika. Za juhu upotrijebite 500 ml pasirane rajčice, oko dvije litre vode i malo soli.

Nasjeckajte luk i popržite u dubljoj tavi na malo ulja. Dodajte mljeveno meso i pirjajte tek toliko da meso izgubi crvenu boju. Maknite s vatre. Smjesi dodajte crvenu papriku, sol, papar i peršin. Sve dobro promiješajte pa dodajte rižu i jedno jaje koje se koristi kako bi cijela smjesa bila ravnomjerno pomiješana. Jaje služi poput "ljepila". Promiješajte. Operite paprike i očistite ih kako biste ih mogli napuniti smjesom. Nemojte puniti do kraja. Posložite paprike u lonac i prelijte vodom pa kuhajte sat vremena. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i kuhajte još oko 15 minuta. Dodajte peršin. Nadjev za papriku možete prethodno popržiti, ali i ne morate. Ako ga pržite, bit će mekši, ali ako volite tvrđe, odnosno kompaktnije meso, onda nemojte. 

Ovo su nepoznate činjenice o omiljenom zalogaju – sendviču!

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar rubinet
rubinet
17:50 19.11.2018.

Najbolje su kamenice jedno 20 komada ..potom crni rizot,,, uz to hladni pjenušac

DU
Deleted user
17:40 19.11.2018.

Punjenu papriku mogu jesti sedam dana uzastopno. Sarmu pak cijeli tjedan bez iznimke -:)

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:59 19.11.2018.

Sarma je zakon. Nema o tome diskusije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije