Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hm...

Možemo li s kolegama zaista biti i prijatelji? Pivo, roštilj, zezancija – samo empatija?

Ured
21.07.2015.
u 08:05

Čak iako postoji empatija i poštovanje, ipak će to "prijateljstvo" biti na kušnji kada korporacija zasvira svoje note po kojima morate različito plesati

Super to zvuči: radimo zajedno i družimo se izvan radnog mjesta... Idemo na roštilj, pive, dječje rođendane...

No, radi li se zaista o prijateljstvu i sreći da ste u radnom okruženju pronašli zaista pravog prijatelja?

Forbesova J. Maureen Henderson na ovu bi izjavu samo zakolutala očima. Jedno je otići na piće, prokomentirati situaciju u uredu ili nešto treće, ali imati osobu od povjerenja kojoj zaista možete plakati na ramenu i u pola noći sjesti u auto i otići na drugi kraj grada jer mu/joj treba pomoć?

Henderson tvrdi da ne možete ostvariti prijateljski odnos s nekim koga smatrate konkurencijom ili tko vas doživljava na taj način.

Čak iako postoji empatija i poštovanje, ipak će to "prijateljstvo" biti na kušnji kada korporacija zasvira svoje note po kojima morate različito plesati, posebice ako "pucate" na isto promaknuće ili poziciju unutar korporativne hijerarhije.

Koliko god želite vjerovati da vam je moć jednako raspoređena, niste u pravu. Kada kolega dobije, primjerice, povišicu, više ga nećete gledati istim očima. Ako ste osoba koja kritizira, imate visoke kriterije, ne zaboravljate nečije pogreške na poslu i smatraju vas jako produktivnim i sposobnim, ali istovremeno emocionalnim robotom onda znajte da ćete zaista teško ostvariti prijateljski odnos s kolegama.

Prijatelji pa kolege

Psihologinja Neha Chhabria tvrdi da čak i ako ste bili prijatelji prije nego ste postali kolege na istom radnom mjestu, može doći do problema u međusobnom odnosu.

– Mnogi ne mogu odvojiti privatno od poslovnog pa ako se na poslu dogodi nešto što će dvoje prijatelja staviti na suprotne strane, rijetko tko će to moći odvojiti i ostaviti samo na poslovnoj razini. Ipak, ako zaista možete, odvojite poslovni od privatnog života kako se ne bi na kraju dogodilo da od pravog prijateljstva dobijete samo odnos obojen empatijom.

>>7 znakova koji 'govore': Vrijeme je da promijenite posao!

>>Nemojte izgarati na poslu! Riješite se stresa i čuvajte zdravlje

Komentara 6

Avatar Perica1
Perica1
08:37 21.07.2015.

Nema na radnom mjestu prijateljstva, najbolje šutit i radit i ne povjeravati privatne stvari kolegama s posla.

HE
hermet
20:46 21.07.2015.

Možda bi to mogli biti bolji prijatelji, jer su barem živi, a ne oni sa fejsa koji samo "lajkaju", otvore dušu strancima koje uglavnom nikada nisu niti neće vidjeti ili popričati uživo, a kad prođu pokraj tebe "prijatelja sa fejsa, dobro je ako klimnu glavom u znak nekakvog pozdrava. Prijatelj sa je..ne mreže ti neće pružiti ruku kad ti bude potrebna pomoć i podrška. On će stisnuti "like". To bi trebalo biti dovoljno za podršku u realnom problemu. Otišli smo u pm sa međuljudskim odnosima usprkos ogromnom napretku telekomunikacije.

DU
Deleted user
22:55 21.07.2015.

Nekad "u mračno doba" su postojali tzv. radnički susreti. Danas se to naziva timbbildigom, powwow i sl. p..cke materine. Gadi mi se od toga! Provedem 40 i više sati u uredu s tim ljudima i onda bi se morao još "družiti" van radnog vremena! Ma dajte molim vas...posao je posao i trebalo bi odvojiti vrijeme i ljude s kojima si na poslu i van njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije