Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte već danas

Mladi chef Filip Horvat: Skuhajte gazpacho od cikle ili juhu od batata s morskim plodovima

Sandra Simunovic/PIXSELL
10.02.2021.
u 07:00

Juha od batata, kapesanti i čipsa od kozica nešto je jednostavnija za pripremu nego gazpacho od cikle,a kad dođe proljeće vrijeme je za predivnu juhu od graška i metvice

Vrijeme je za obrok na kojem smo svi odrastali, bez kojeg je nezamisliv nedjeljni ručak – juhica. Svejedno goveđa, kokošja ili pileća, može i riblja ili od rajčice. Kao klinci, čini mi se da su gotovo svi protestirali protiv nje. Znam kuće u kojima su roditelji znali i prijetiti: “Dobit ćeš pire u juhu ako ne pojedeš” ili “Nema dalje obroka ako je ne pojedeš do kraja”. Dobar razlog da se juhe zamrzi zauvijek. Kao mali mogli smo pomisliti da je juha samo za starije i da se jede onda kad si bolestan. Naravno da nije tako, juhe su idealan obrok prije početka objedovanja. Ako je vani hladno, fino vas ugriju, a ako je toplo vrijeme, na raspolaganju su i hladne juhe koje mogu idealno osvježiti na visokim ljetnim temperaturama. Što reći o tom tekućem jelu o kojem “svi sve znaju” i koje nas prati od najranijeg djetinjstva, a postaje sve važnije (i ukusnije) kako starimo?

Zato ćemo umjesto o juhama koje “najbolje kuhaju naše bake”, govoriti o novijim, modernijim rješenjima. Evo nekoliko prijedloga s uputama za pripremu.

Mladi chef Filip Horvat otkriva: 'Ovako je nastao tuna burger'

1/3

Jedna od najdražih mi je hladna juha koju baš volim posluživati u restoranu Theatrium, a i gosti je uvijek traže – consomme od rajčice. Nije riječ o klasičnoj crvenoj hladnoj juhi, već o jelu koje je prošlo klarifikaciju, odnosno proces kad pire od rajčice prvo zamrznemo, a onda stavljamo na gazu da se procijedi kako bismo dobili proziran sok. Consomme od rajčice je bogata juha punih okusa i s lijepom kiselinom, zato nepcu i tijelu jako dobro prija na visokim temperaturama. Poslužujem je s poširanim prepeličjim jajima i svježim začinskim biljem – bosiljkom, koprom, timijanom i s par kapi svježeg, mladog maslinova ulja. Jedna od dražih juha svakako mi je gazpacho od cikle, rekao bih posve nekarakteristična juha, a evo kako se radi. Sok od svježe cikle prvo prokuham s džumbirom, a zatim, s ciljem da dobijem čvršću teksturu, u toj ipak juhi od soka cikle i zvjezdastog anisa radim hrskavce. Ova juha obiluje lagano svježim i ljutkastim okusima, u nju dodajem i sladoled od hrena. Hren, pak, obrađujem u mlijeku koji će iz njega izvući slatke note. Na sve to još dodam snijeg od kozjeg sira i ulje od bosiljka.

Foto: zvonimir ferina

Ako su opisane juhe možda ipak prekomplicirane za izvedbu, evo jednog jednostavnijeg rješenja, po izgledu i okusu opet uzbudljivog i novog: juha od batata s morskim plodovima. Slatkasta juha od batata s mineralnim okusima sigurno je jako dobra i vrlo zanimljiva kombinacija. Batat kuham u vodi, a potom ga izblendam u thermomixu.

Foto: zvonimir ferina

Od morskih plodova koristim kapesante ili jakobove kapice i kozice. Od kozica radim čips, tako da ih potučem i uvaljam u gustin, a onda pržim u ulju. Kapesante ili jakobove kapice lagano zapečem u kaserolici, potom dodam juhu od batata da se lagano deglaziraju okusi koji su ostali na dnu, a na kraju malo ulja od čilija i vlasca. Kad dođe proljeće, koje posljednjih dana, čini se, već ponovo kuca na naša vrata, veselim se grašku i juhi od graška i metvice. Strastvena ljubav graška i metvice nadaleko je poznata. Okus je slatkasto pikantan, no kod nje treba paziti da se grašak ne prekuha i da juha ne posmeđi.

Foto: zvonimir ferina

Iako je riječ o osnovnom i tradicionalnom jelu, posebno u našim krajevima u kojima je juha = zdravlje, doista se možemo odmaknuti prema novim, različitim, uzbudljivim, ali skladnim okusima. Nadam se da ste dobili inspiraciju za neku svoju posebnu juhu. Treba samo pustiti mašti na volju, pronaći svoj omiljeni okus i svoju namirnicu. Sigurno ćete napraviti drukčiju, a opet jako ukusnu i finu juhu koju mogu zavoljeti i djeca. 

Pogledajte super jednostavnu metodu kako savršeno razbiti jaje u tavu!

Komentara 4

5S
505.scrtom
19:55 28.04.2021.

ljudi jedu obično ono što si mogu priuštit

ZV
zvezdomor
11:58 10.02.2021.

A da skuhamo nešto za pojest..?

Avatar 1ofthem
1ofthem
08:51 10.02.2021.

Strašno, ovome treba dati sudsku zabranu prilaska kuhinji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije