Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNI PLAN

Liječenje raka bez čekanja i uz savjet psihologa

25.05.2018.
u 09:16

Žene oboljele od raka u KBC-u Rijeka upoznaje se s postupcima uz pomoć kojih mogu nakon liječenja ostvariti majčinstvo

Kad se postavi dijagnoza raka, većina pacijenata počinje se liječiti u idućih tjedan dana, nema čekanja na pretrage, a odluku o načinu liječenja donio je multidisciplinarni tim stručnjaka. Nema operacije, zračenja, kemoterapije bez zajedničke odluke cijelog tima.

Termini za sve potrebne pretrage, pa tako i magnetsku rezonanciju, dogovaraju se odmah na sastanku tima i javljaju pacijentu. Kad se odluka o liječenju donese, pacijenta se poziva da mu se objasni; bez naručivanja i čekanja, samo telefonski poziv pacijentu da dođe na razgovor s liječnikom koji će mu objasniti zašto je donesena upravo ta odluka o liječenju i što sve može očekivati. Nema ni onog uobičajenog da pacijent sam traga, traži i čeka psihološku pomoć jer mu se ona odmah pruža. I ne ide pacijent psihologu, nego obratno, psiholog razgovara i sjedi uz pacijenta, ako treba, i za vrijeme kemoterapije...

Organiziran je u suradnji s nutricionistom hranjiv i izbalansiran obrok za pacijente na kemoterapiji. Baš kao što od početka u timu koji odlučuje o liječenju žena oboljelih od raka dojke sudjeluje i ginekolog specijalist za humanu reprodukciju jer se oboljelim ženama nudi mogućnost postupaka kako bi mogle ostvariti majčinstvo nakon završetka liječenja. Takav pristup, bez čekanja, organiziran, sustavan i uz iznimnu suradnju s oboljelima od raka jedan je od ciljeva Nacionalnog plana protiv raka, ali i realnost liječenja raka koja već živi u riječkom KBC-u. – Zemlja smo s najvećom smrtnošću od raka.

To je prioritetno pitanje Nacionalnog plana i moramo ga usvojiti baš zato što je pokazatelj uspješnosti borbe protiv raka smrtnost, a po tome su od nas u Europi lošiji jedino Mađari. Nacionalni plan mora biti visoko na ljestvici ljudima koji su donosioci odluka, a to je u konačnici Sabor. Očekujemo da plan bude prihvaćen do kraja godine – komentira doc. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka i zamjenica predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana prof. dr. sc. Eduarda Vrdoljaka. Rast broja oboljelih i umrlih od raka kod nas alarm je da se nešto temeljno mora promijeniti i upravo je to svrha ovog povjerenstva i Nacionalnog plana, čija se konačna verzija “brusi” i očekuje uskoro u javnoj raspravi. Opisani način liječenja iz Rijeke jedan je od postulata u Nacionalnom planu – uvođenje multidisciplinarnog tima kao zakonske obaveze u liječenju raka. U prilog tomu, kaže doc. Belac-Lovasić, govore i sve smjernice za onkološko liječenje. Radno je vrijeme dnevne bolnice ove klinike u dvije smjene od 7 do 21 sat, a na Zavodu za radioterapiju iste klinike, ako dođe do kvara aparata, obavezno se terapija nadoknadi subotom.

– Sve je pošteni red i sve mora biti prikazano na multidisciplinarnom timu, izuzetak je samo hitnoća, što u onkologiji nije često. Više liječnika više zna. Nažalost, mi se u onkologiji često susrećemo sa smrću i, kad vidite medicinsku sestru kako pacijentu sklapa oči, skida prsten i stavlja stvari u jednu malu vrećicu, svjedok ste odlaska jednog života zauvijek i stoga svi moramo osvijestiti da se u svakoj odluci o liječenju odnosite s velikim poštovanjem prema tom životu – poručuje ova liječnica.

1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije