Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirjana Sluga

Kuham iz ljubavi, od hrane koja raste na zemlji naših nonića

mirjana sluga
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/4
16.12.2012.
u 14:12

I riba, i cura, a sve u pjesmi - popularnost tradicionalne hrane – bakalara i palente – opjevana je čak i u pjesmi “La mula de Parenzo”

– Nema čudesnije, mirisnije i ljepše namirnice od prave, domaće, rumene, zdrave pomidore... ona je moja najdraža hrana i vječna inspiracija, s njom ne nedostaje ideja jer mjesta ima u predjelima, od juha do svježe u salati, pasirane i kuhane u umaku, s mesom ili samo s bosiljkom – odala nam je Mirjana Sluga, vlasnica i šefica restorana Hrast u Poreču. Mirjana je dokaz da su i žene u gastronomiji podjednako, ako ne više, uspješne kao i muškarci. Njezino kuhanje fini je spoj tradicionalne kuhinje, koju brižno njeguje, i modnih novotarija poput kuhanja u vakuumu.  

– Istra i naši običaji su u mom srcu, a kuham iz ljubavi prema hrani i želje da ugodim dragim gostima. Kuhanje mi je više od poziva, to je prilika da na tanjur prenesem tradiciju gastronomije, svježinu hrane, mirise mora, opojnost začinskog bilja... Jedna sam od rijetkih sretnica koja ima priliku dobiti namirnice koje uzgaja moja obitelj pa se kod mene jede samo sezonsko i domaće. U jesen su to domaći krumpiri, pravi domaći češnjak i luk, dunje, bundeve, domaći limuni i naranče, a u proljeće sve što rodi na istarskoj zemlji – ponosna je Mirjana.  

U restoranu za čije se uređenje pobrinula kći Edi, dizajnerica interijera, uz pomoć supruga koji se također zove Edi, Mirjana se osjeća kao kod kuće. Spoj minimalizma i tradicije i ondje je vidljiv, posebno kad u zimskim večerima upali vatru u kaminu. Mirjana voli maziti svoje goste i ugađati im pa ih nakon večere nagovori na grickanje ušećerenih narančinih korica, tradicionalnih arancina.  

– Uživam upoznavati ljude i družiti se, u razgovorima o hrani, to mi je dokaz da ono što radim doista i vrijedi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije