Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lajmska borelioza

Krpelji vrebaju! Pročitajte kako se zaštititi i što napraviti ako vas ugrize

krpelj
Foto: ilustracija
08.06.2015.
u 22:00

Prije izlaska u prirodu zaštitite se preparatima i dugom odjećom

Proljeće je vrijeme koje savršeno odgovara krpeljima, stoga je potrebno zaštititi se ako idete na izlet ili boravite u prirodi.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2014. u Hrvatskoj je registrirano 470 oboljelih od lajmske borelioze koju šire krpelji.

Na mjestu ugriza krpelja može se pojaviti manje crvenilo i oteklina koja potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrbež. Ova promjena nije posljedica infekcije, već iritativnog djelovanja stranih tvari koje se ugrizom krpelja unesu u kožu.

Tek manji broj ugriza krpelja rezultira i prijenosom nekih mikroorganizama (ako je krpelj bio zaražen), što u konačnici može rezultirati i zarazom ugrizenog čovjeka te pojavom simptoma bolesti, najčešće tek 1-2 tjedna nakon ugriza krpelja. Stoga nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom zatražiti liječničku pomoć – dovoljno je samo ukloniti krpelja s kože.

Međutim, ako se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi bolesti – poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti (slično gripi), ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena (različitih oblika osipa), potrebno je posavjetovati se s nadležnim liječnikom kako bi se pravovremeno utvrdilo o kojoj se bolesti radi te provelo adekvatno liječenje, piše Pliva zdravlje.

>>Napravite sami prirodna sredstva za borbu protiv komaraca

Komentara 10

Avatar trooso
trooso
23:33 08.06.2015.

treba mu vratit istom mjerom

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
08:36 09.06.2015.

ja mislio da je ovo članak o zaposlenicima državne uprave u hrvatskoj.....

IK
ikonoklast
08:46 09.06.2015.

evo jedan na Severinu i jedan na malog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije