Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže istraživanje

Korištenje Botoksa ne utječe samo na mimiku lica, već i na doživljaj tuđih ekspresija, evo kako

shutterstock
07.04.2023.
u 08:00

Botoks djeluje na područja u mozgu koja nam mogućuju da intuitivno preslikamo tuđe izraze lica kako bi ih prepoznali i doživjeli njihove emocije, kažu znanstvenici.

U raznim se filmovima i serijama pojavljuju šale o Botoksu i njegovom djelovanju na mišiće lica; pa se žene koje su ga koristile prikazuje kao bezizražajne s nepomičnim licima lišenim prirodne mimike, a jedno je nedavno istraživanje potvrdilo da je zapravo onima koji koriste Botoks teško raspoznati tuđe emocije. A to bi, kako pišu znanstvenici u istraživanju koje je objavio časopis New Scientist, mogla biti loša vijest i za njihov ljubavni život, bilo da su samci ili par u vezi.

"Uobičajeno je da kad vidimo nečiji izraz lica, nesvjesno isti i oponašamo, kako bismo ga lakše upamtili i poistovjetili se", rekao je glavni autor studije dr. Fernando Marmolejo-Ramos, a sada je, dodaje, dokazano da zbog Botoksa možda nećete moći dovoljno živopisno i intenzivno ni iskusiti tuđe emocije.

Naime u studiji koju je predvodio istraživači iz Južne Australije htjeli su provjeriti mijenja li Botoks posredno moždanu aktivnost onih koji ga koriste, a za to su usporedili mozgove deset žena u dobi između 33 i 40 godina, i to prije nego što su primile injekcije Botoksa i tri tjedna kasnije, dok se još nisu mogle potpuno namrštiti ni nasmiješiti.

Nakon injekcija Botoxa, moždana aktivnost im se promijenila u dva područja: u području amigdale i području zvanom fusiform gyrus, dva dijela mozga koja se aktiviraju kada svjedočimo tuđoj tuzi ili sreći i s njima se poistovjećujemo.

- Naime, kada mišićima lica oponašamo tuđe izraze, ti dijelovi mozga primaju signale, no kako Botoks paralizira i ograničava kontrakcije mišića, komunikacija između signala mišića lica i mozga bila je prekinuta; pa je i reakcija ispitanica na tuđu tugu i sreću bila 'mlaka' - objasnio je glavni autor.

"To znači da Botoks može uzrokovati da doživimo manje strastvene reakcije na osjećaje, pa i u romantičnoj ili seksualnoj interakciji", dodao je, jer usporava povratnu informaciju koja omogućuje da intuitivno preslikamo tuđe izraze lica kako bi ih prepoznali i doživjeli iste emocije.

Inače, Botox se najčešće koristi u estetske svrhe za smanjenje bora lica, no u medicini služi i za liječenje migrena, grčeva u vratu, ožiljaka, očiju, pretjeranog znojenja, pa čak i depresije i erektilne disfunkcije. Procjenjuje se da danas diljem svijeta Botoks koristi čak 11 milijuna ljudi, a njegovo je ubrizgavanje prema UCSF Health najčešće izvođeni nekirurških kozmetički postupak.

Tako je prema Američkom društvu plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons) u 2020. godini samo u SAD-u zabilježeno 4.401.536 postupaka ubrizgavanja botulinum toksina tipa A, odnosno Botoksa i sličnih supstanci. 

Loše za zdravlje: Ove namirnice prije kuhanja nikada ne biste trebali prati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije