Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Imate problema sa spavanjem? Stručnjaci tvrde da biste trebali pojesti ovo ukusno voće!

shutterstock
04.04.2023.
u 08:00

Stručnjaci tvrde da ako se borite sa spavanjem postoje stvari koje možete isprobati kako bi lakše zaspali, a jedna od njih je ukusno voće prepuno vitamina.

Ako se borite sa spavanjem, možete postati frustrirani sami sobom - što ironično čini još težim odlazak u zemlju snova. Stručnjaci napominju kako nedovoljno sna zbog lošeg rasporeda spavanja može dovesti do bezbroj zdravstvenih problema, a također smanjuje fizičku i mentalnu izvedbu tijekom dana. Također, nedostatak sna ima negativne učinke na vaše raspoloženje, prenosi Mirror. No, postoji voće koje možete pojesti prije odlaska u krevet i od kojeg ćete se osjećati puno bolje kad se ujutro probudite.

Stručnjaci iz Bed Kingdoma tvrde da je kivi fantastičan za opuštanje prije spavanja i da vam može pomoći da se dugoročno osjećate bolje. Dodaju: 'Kivi je već godinama dio rutine odlaska na spavanje mnogih ljudi, a znanost potvrđuje vrijednost kivija kao pomoćnog sredstva za spavanje. Studije su pokazale da kivi može poboljšati kvalitetu sna, vrijeme spavanja i učinkovitost spavanja nakon mjesec dana redovitog konzumiranja prije spavanja. Kivi sadrži velike količine serotonina i antioksidansa, kao i vitamine poput folata i vitamina B, koji mogu pomoći u liječenju poremećaja spavanja, kao i resetirati vaš raspored spavanja'.

Također, preporučuje se da ne uzimate kofein prekrasno navečer jer njemu može trebati i do 10 sati da u potpunosti napusti vaš krvotok te tako ometa pravilan san.  A ako vježbate noću, možda je vrijeme da promijenite svoju rutinu, jer su istraživanja pokazala da je jutro najbolje vrijeme za vježbanje. 'Studija Yamanake i suradnika iz 2015. godine otkrila je da energična tjelovježba prije spavanja remeti prirodni ritam tijela i otežava spavanje. To onda otežava pridržavanje rasporeda spavanja te smanjuje kvalitetu sna. Ova je studija otkrila da je spavanje s brzim pokretima očiju (REM) smanjeno za 10,5% kod ljudi koji su intenzivno vježbali prije spavanja'.

REM spavanje je važno jer je to vrijeme kada vaš mozak konsolidira vaša sjećanja, pohranjujući stvari koje ste naučili tijekom dana u dugoročno pamćenje, kao i vrijeme kada sanjate najživlje. Ista studija je otkrila da se kvaliteta sna poboljšala kada se intenzivno vježbanje izvodilo ujutro: 'Stoga je najbolje izbjegavati intenzivnu tjelovježbu prije odlaska na spavanje, idealno je pomaknuti sesiju tjelovježbe ranije tijekom dana kako biste osigurali najbolju kvalitetu sna i omogućili najbolji raspored spavanja.

Komentara 1

MI
Mikis
09:53 04.04.2023.

kako moze ijedna biljka imati velike kolicine hormona koje tijelo stvara uz pomoc enzima i metabolizma određenih stvari u hrani. znaci nemoguce da kiwi ima serotonin u sebi, nego imabodređene nutrijente za stvaranje vece koncentracije serotonina u tijelu koji se otpusta u mozgu na receptore. inace da je ovo istina onda bi kiwi zamjenio mnoge sinteticke droge po rave partijima haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije