Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONOBA HRID

Sve je domaće, iz njihova vrta, a poznati su po peki

Orebić
Foto: Srđan Hebar
1/5
04.08.2017.
u 13:52

Porculanski tanjur, spremljen na gotovo dvije stotine metara iznad mora, u vitrini konobe Hrid tik iznad Orebića, ima priču

Porculanski tanjur, spremljen na gotovo dvije stotine metara iznad mora, u vitrini konobe Hrid tik iznad Orebića, ima priču.

– Imao sam možda šest mjeseci, bilo je to 70-ih – govori vlasnik Boris Grljušić. Majka Ivanka u prolazu mu mahne. Ona je glavni akter priče. Došli su tada, prije gotovo 40 godina, neki Nijemci. I rekli joj: “Mi bismo se kod vas napili vina.” A mama skoro da je u zemlju propala. Od sramote, bili su tada bez novca, daleko na brdu, vodu nosili magarcima, a u kuhinji je imala vina, ali ne i čaša. Samo pet, različitih, malih, velikih...

– Nema problema, lako za čaše – rekli Nijemci. Podružili se, popili par litara vina i – otišli. Nekoliko dana kasnije, eto ih s osam čaša, istih.

– Skupili smo ih dolje u hotelu pa vam donijeli – rekli gospođi Ivanki Nijemci. Ukrali čaše u hotelu, vjerojatno na doručku pa joj donijeli. Dirnulo ju to, a kako bi im zahvalila, ona uzela tanjur, ovaj porculanski, i – narezala pršuta. Turisti se nasmijali, tanjur u ruke i – otišli.

– I, evo, ima tome nedugo, taman kad nam se rodio drugi sin, došao neki stari par Nijemaca. Traže nešto tu oko konobe – govori supruga Vanja vraćajući priču u današnje doba.

A što traže? Gospođu Ivanku.

– Ima li čaša – pitali su je...

Ivanka gleda, ništa joj jasno, a onda joj sijevne! To su ljudi otprije skoro 40 godina! Koji su došli kad je bila mlada, s novorođenčetom, napiti se vina. Suze su krenule, rasplakali se i Nijemci i majka.

– Ima čaša, eto sin ima konobu, ima u šanku više od 300 čaša – rekla im ona. A oni izvadili tanjur. Bio je u Njemačkoj skoro četiri desetljeća. Došli su ga vratiti...

– Donijeli smo vam tanjur. Ostao je kod nas. Pršut je bio fin...

Nevjerojatna priča, zar ne? Konoba Hrid u sklopu je OPG-a, najboljeg na Pelješcu. A ona, osim titule, ima najljepši pogled na poluotoku. Puca... Nevjerojatno. Gost neće vidjeti tanjur, ali će pamtiti ovaj pogled. Hrana domaća, sve je više-manje iz njihova vrta. Cijene? Pristupačne – 70 kuna žrnovski makaroni s gulašom od divljači, konkretno divlje svinje. Poznati su po odličnoj peki. Ali ovaj tanjur, e to im je najveći forte. Tu se vidi turizam. Život.

Izbor i kvaliteta jela (do maKS. 50 bodova): 45
Izbor i ponuda pića (do maKS. 15 bodova): 11
Posluga i ljubaznost (do maKS. 10 bodova): 10
Dojmovi i prostor (do maKS. 20 bodova): 18 Ukupnost ponude (do maks. 5 bodova): 5 
UKUPNO: 89

Tražite pranećake Tina Ujevića, hlad, baldahine i dobre koktele? Samo je jedno mjesto – Bačva u Orebiću. Romantika i mir. Roditelji se odmaraju u bijelim, platnenim (režiserskim) stolcima, a djeca se u borovoj šumi igraju, skaču na trampolinu...
– Tin Ujević nam je prastric – govore Tin Ujević i brat Ivo. Obojica su harmonikaši. Oni drže ovo kultno mjesto u Orebiću. A bačva?
– Tu je od 80-ih, ostala, ne znamo ni koliko litara može primiti, ali sve su moje gajbe s pićem, u njoj. Na hladu... – veli Ivo Ujević. Cijena kave s mlijekom je 12 kuna, piva 25, a koktela mojito 50 kuna. Pogled puca na Korčulu. Mjesto gdje se brzo opustiš pa ćeš vjerojatno naručiti i novu rundu.

Slobodan Perišić (41) kazališni je redatelj iz Banje Luke.
– Nogometaš Perišić nije mi ništa u rodu – smije se. Sreli smo se u – Bačvi, sjedili stol do stola.
– Iza mene je desetak kazališnih predstava, a upravo se sad u Banjoj Luci izvodi par mojih komada. Ali, mogu i bez mene – smije se.
– Čuj, u Orebić sam prvi put došao kad sam imao 6 godina. Danas mi je 41. Vjerojatno za života nikad neću prestati. Zašto?
– Nisam vidio ljepšu obalu i čišće more! Probao sam i kite-surfing, ovdje u Vignju, te se i za to zainteresirao. Plaže, more, vjetar, vino. Blizina Korčule.
A vrsta vina, što se pije?
– Tko voli crno vino, ljetuje na Pelješcu, a tko voli bijelo, ide preko – na Korčulu! Eto, neki sam dan kupio butelje u vinarijama, odličan plavac po 45 kuna. Hoćeš Grk iz Lumbarde? Ma samo prijeđeš preko, ima manje od deset minuta vožnje čamcem – kaže i pokazuje na Korčulu.
Simpatičan je redatelj, šali se.
– Čuj, nova mi se predstava zove “Mlijeko” pa me sad zezaju da mi se mlijeko kiseli dok se ja ovdje kupam... Ali idem za par dana, vraćam se. Moram raditi...

Žuljana
Duba Pelješka
Trstenica
Lovište
Mokalo

Komentara 1

NI
Nijemac
10:19 05.08.2017.

Preporuka: Ispod tanjura staviti natpis: "Ovaj tanjur je prehranio generacije Nijemaca.". Ni čaša nije što je nekad bila. Danas se može kupiti u dućanu sve po 12 kn. Pozdrav, Hans.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije