Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jela bez premca

Komiška pogača – jelo u kojem se uživa i dok ga pripremate! Naravno, uz času dobrog crnog vina

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
23.07.2022.
u 07:00

Šalša od komiških poma, kapula na listiće, slane srdele (mogu i inćuni) i dizano tijesto, tanje razvučeno. Jer, mora biti više punjenja, a tijesto tanko i hrskavo. Jede se dok je vruće, naravno. A nakon svega, žeđ treba utažiti crnim vinom ili domaćom travaricom.

Kad si u Komiži radiš komišku pogaču, kaže naša poznata gastroblogerica Nasja Duplančić, čiji smo recept odavno isprobali i zapamtili, a vjerujemo da ni vama neće dugo trebati. Mi je radimo i kad nismo u Komiži, a dobra je i od naših kontinetalnih "poma", za prste polizati! 

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Komiška pogača

Za tijesto:

600 g glatkog brašna

7 g suhog kvasca

1 žličica šećera

100 ml tople vode + 250 ml vode

1 žličica soli

2 žlice maslinova ulja

Za nadjev:

1,5 kg domaćih, mesnatih rajčica

2 luka

slani inćuni ili srdele (količina po želji)

peršin ili kapare, po želji

maslinovo ulje

sol

šećer

Pripremite nadjev:

Luk ogulite pa nasjeckajte na listiće. U lonac stavite maslinovo ulje, dodajte luk, prstohvat soli i pirjajte na laganoj vatri da luk uvene. Ubacite rajčice koje ste prethodno ogulili i narezali na komadiće. Dodajte žličicu šećera, prstohvat soli, pa sve pirjajte oko 1-2 sata, odnosno dok tekućina ne ispari. Po želji dodajte žlicu kapara i sitno nasjeckani peršin. Ribi odstranite kosti i narežite ju na manje komade.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Pripremite tijesto:

U veću zdjelu stavite brašno i sol. Promiješajte. U manju zdjelu stavite kvasac, šećer i 100 ml tople vode. Promiješajte da se kvasac rastopi pa posipajte s malo brašna. Prekrijte krpom i pustite da se diže, na toplom mjestu. Nakon 15 minuta kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno. Dodajte ulje pa prstima miješajte uz dolijevanje vode tako da dobijete kuglu tijesta. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, prekrijte krpom i pustite da se diže 1-2 sata. Nakon što se tijesto udvostručilo, prepolovite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći. Razvaljajte prvo veći dio pomoću valjka na debljinu od 2-3 mm. Prebacite ga na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom.(ja sam koristila lim od pećnice). Sad stavite šalšu od rajčica i rasporedite ravnomjerno preko cijelog tijesta ostavljajući 1 cm od rubova kako bi kasnije mogli pogaču preklopiti. Isto tako rasporedite i ribu. Razvaljajte drugi dio jednake debljine pa preklopite punjenje. Spojite rubove tijesta laganim uvrtanjem. Sve premažite maslinovim uljem. Probodite vilicom na više mjesta kako se tijesto ne bi napuhalo. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 30 minuta. Pričekajte desetak minuta prije rezanja. Servirajte toplo.

 

Komentara 1

MO
montello
17:16 23.07.2022.

Pravi mediteranski specijalitet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije