Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji su važni

Evo kako se priprema najbolja domaća šalša, a znamo i koje vam rajčice trebaju za ovo obožavano jelo

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
09.07.2022.
u 07:00

Ne može proći ljeto, a da barem jednom ne skuhate pravu domaću šalšu. Kad već radite šalšu, napravite od veće količine rajčica pa ju zamrznite u vrećicama za zamrzavanje. Tako ćete osigurati još nekoliko porcija tijekom zime.

Ne bi šalša bila šalša da se ne kuha barem 2-3 sata. Za pripremu šalše najbolje su mesnate rajčice koje imaju najviše mesa i malo vode, ali ako ih nemate potrudite se da odaberete one domaće. U šalšu ide puno maslinova ulja, dosta luka, češnjaka, sol, šećer i rajčice…Pred kraj kuhanja možete dodati po želji peršin ili bosiljak. Ako šalša služi kao prilog mesu  ne stavlja se bosiljak, nikada. Ne paše, tvrdi gastroblogerica Nasja Duplančić, na čijem blogu uvijek pronalazimo recepte za prava domaća jela. Ako ste pak odlučili šalšu kombinirati s tjesteninom, možete staviti bilo koji zeleni začin po izboru (više peršina, bosiljak, mažuran, origano..) Nekada su rajčice toliko slatke da ne treba dodati ni zrno šećera pa obavezno kušajte prije. Iako po tradicionalnom receptu ne ide, Nasja voli dodati malo paprike zbog gušta i boje….

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Šalša od pomidora

Sastojci:

2 kg domaćih zrelih, mekših rajčica

2 glavice luka

5 režnjeva češnjaka

malo peršinovog lišća

1 dl maslinova ulja (da prekrije dno lonca, obilato)

sol

1/2-1 žličice šećera po potrebi (ako su rajčice same po sebi slatke neće biti potreban šećer)

1/2 manje paprike, ovo je po želji

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Rajčice umočite u vruću vodu na 15-ak sekundi. Pomaže kod odvajanja kože od mesa. Nožem odstranite kožu i peteljke pa ih nasjeckajte na sitne komadiće. Još malo ih u zdjeli rukama gnječite da komadići budu fino usitnjeni. Luk i papriku sitno nasjeckajte (može i u sjeckalici). U veći lonac stavite maslinovo ulje, luk i papriku i pustite da se dinsta uz miješanje dok sasvim ne uvene. Pred kraj dodajte usitnjeni češnjak i dinstajte još minutu miješajući. Ubacite u lonac rajčice, dodajte prstohvat soli i pustite da se kuha bez poklopca. Ova količina rajčica kuha se sigurno 2,5 sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon nekog vremena kušajte i dodajte šećera po potrebi. Zapamtite, ne radite pekmez već šećerom samo ubijate kiselinu i zato vrlo malo šećera. Na samom kraju ubacite sitno sjeckani peršin. Ako želite šalšu kao prilog mesu i krumpiru kuhajte duže da postane sasvim gusto. U tom slučaju ne paše dodavanje bosiljka. Ako želite šalšu koju ćete pomiješati s tjesteninom kuhajte nešto kraće da bude sočnije jer će tijesto upiti tekućinu. Gotovo je kada ulje postane vidljivo na rubovima.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije