Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjesto riže

Kinezi (ne) jedu krumpir: Ova su tri jela u kojima rade iznimku

20.09.2019.
u 05:57

U kineskoj tradicionalnoj kuhinji ne postoji mnogo jela s krumpirom, jer je poznato da je njihova glavna namirnica riža. No, ipak postoje neka.

Kulture se miješaju, a pogotovo kada je riječ o hrani pa tako ni kineska kultura nije ostala netaknuta, barem što se prehrane tiče. Amerikanizacija je dotakla i tu tradiciju stoga možemo tvrditi da i Kinezi vole neka jela s krumpirom, iako takvih nema mnogo, no to je i stvar individualnog izbora stoga ne treba generalizirati. Ali mi vam ipak donosimo 3 jela za koja znamo da se koriste u kineskoj kuhinji, a sadrže krumpir. 

1. Dinstani krumpir s mljevenom svinjetinom

Takvo je jelo, odnosno mljevena svinjetina inače predviđena da se jede s rižom ili rižinim pudingom, no restorani ga poslužuju i s krumpirom. 

 

2. Pileća krilca s krumpirom

Ovo jelo se često priprema kod kuće, a riža je zamijenjena krumpirom. Piletina je marinirana s pet začina, đumbirom i cimetom što ju čini posebno ukusnom. 

 

3. ABC juha

Poznata kineska juha dobila je ovaj naziv jer je vrlo jednostavna za pripremiti, a sastoji se od riže natopljene juhom koja sadrži mrkvu, celer, luk i rajčicu te krumpir koji se začini soja sosom. Djeca ju jako vole zbog svoje slatkoće. 

Krumpir je u Kinu stigao u kasnom 18., a neki čak tvrde 19. stoljeću te stoga čini 'novi' prilog u kineskoj kuhinji. Mnogi će se Kinezi složiti da krumpir ide uz još neke vrste mesa i čine ukusno jelo. 

 

Ova maglovita jutra iskoristite za odlazak na trešnjevački plac. 

Komentara 1

MA
Matrix5
01:27 21.09.2019.

Fino izgleda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije