Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još od srednje škole

Kavu pije čak 90 posto Hrvata, na što potroše i 1000 kn mjesečno

kava
DPA/Pixsell
17.09.2012.
u 14:36

Kava se pije količinski gotovo ravnomjerno u svim krajevima Hrvatske, te jednako među oba spola. Muškarci vole jaču kavu pa najčešće konzumiraju espresso kavu, dok pripadnice ljepšeg spola popularnu "nesicu".

Da je kava neodoljiv napitak na hrvatskim prostorima gotovo je poznat statistički podatak, koji uz ostalo stanovnike ovdašnjih prostora svrstava u sam vrh svjetskih \"kavopija\". No, hrvatski građani imaju cijeli niz zanimljivosti vezanih uz ispijanje najdražeg napitka.

Potrebu ispijanja kave na našim prostorima imaju već srednjoškolci, koji se sve češće s ulaskom u pubertet počaste i prvom šalicom kave. To je za njih svojevrsno krštenje i ulazak u svijet odraslih, a po mnogima znatno manje štetna navika nego ispijanje alkohola.

- Kod nas se kava pije već od mladih dana, iako to nije odmah ona jaka, \"turska\" kava, već različiti derivati kave odnosno instant napici. S godinama svatko odabere svoju vrstu kave koja mu odgovara, pojašnjava Teo Smrkić, komercijalni direktor tvrtke Spaz specijalizirane za postavljanje i prodaju toplih napitaka u samoposlužnim aparatima.

Kava se pije količinski gotovo ravnomjerno u svim krajevima Hrvatske, te jednako među oba spola. Razlike su samo u okusima -  muškarci vole jaču kavu pa najčešće konzumiraju espresso kavu, dok pripadnice ljepšeg spola popularnu \"nesicu\".

Dnevno se popije 4 šalice kave, najviše kad kiša pada

- Kava se najviše pije ujutro i tijekom prijepodneva, a ukoliko je kišno vrijeme onda se kava pije gotovo cijeli dan, otkriva Smrkić dodajući kako Zagreb i dalmatinski krajevi više vole espresso kavu, dok je Slavonija sklonija instant napicima.

Sve su popularnije vrste kave s različitim okusima, pa su se tako već ustalite kod \"kavopija\" navike konzumiranja ovog popularnog napitka s okusom vanilije, čokolade, ali nisu rijetkost i znatno neobičniji okusi.

Prema procjenama prodavača kave, na hrvatskom tržištu je najzastupljenija robusta kava, koja je porijeklom iz Brazila, uvozi se i iz Indije, a najveća je proizvodnja ove sorte u Vijetnamu. Često se koristi i kava arabica, ali nerijetko upravo ove dvije sorte čine opojnu kombinaciju prvog jutarnjeg napitka čak 90 posto hrvatskih građana.

- Dnevno se u Hrvatskoj popije 3 do 4 šalice kave, a ako se to preračuna u novac, riječ je o navici koja stoji između 200 kuna (za kave iz automata) do čak 1000 kuna mjesečno koji preferiraju naviku ispijanja kave u kafiću, izračunali su u Spazu.

Novinari, policajci, liječnici najveće kavopije

Gledano po profesijama, najviše kave u Hrvatskoj piju profesije koje zahtjevaju visoku radnu koncentraciju, ali i struke vezane uz sjedalački posao poput tajnica, administrativnih zanimanja ili IT stručnjaka.

Velike količine kave ispijaju zaposleni koji rade noću poput policajaca, noćnih čuvara, ali i zaposlenika na dežurstvima u bolnicama. Među profesijama koje se \"diče\" titulom najvećih kavopija svakako su i novinari, kažu stručnjaci za ove gastro-navike. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije