Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sam svoj majstor

Još nije kasno za uživanje na otvorenom, imamo vrijedne savjete kako urediti vanjski prostor

Ikea
17.02.2022.
u 14:08

Mnogi od nas boravit će na otvorenom onoliko dugo koliko to vrijeme dopušta jer boravak na otvorenom, znaju svi koji imaju balkon, terasu ili vrt, djeluje blagotvorno, prije svega na psihu jer teško se išta može mjeriti s ispijanjem prve jutarnje kave uz prve zrake sunca, ili druženjem do sitnih sati s najdražim ljudima... No, da bi boravak na otvorenom zaista bio gušt, jako je bitno znati urediti svoj prostor.

I ako se ljeto bliži kraju, još se može provoditi vrijeme na otvorenom, a svoj čarobni kutak možete napraviti i na najmanjem balkonu. Ako ste sad pak već u fazi preseljenja u interijer, ove ideje mogli biste pohraniti i iskoristiti ih već u rano proljeće. A mnogi od nas boravit će na otvorenom onoliko dugo koliko to vrijeme dopušta jer boravak na otvorenom, znaju svi koji imaju balkon, terasu ili vrt, djeluje blagotvorno, prije svega na psihu jer teško se išta može mjeriti s ispijanjem prve jutarnje kave uz prve zrake sunca, ili druženjem do sitnih sati s najdražim ljudima... No, da bi boravak na otvorenom zaista bio gušt, jako je bitno znati urediti svoj prostor. Donosimo nekoliko inspiracija za uređenje vanjskog prostora s potpisom Ikee, različitih veličina i stilova, uz pokoji zlata vrijedan savjet!

Mali balkoni vole željezni i drveni namještaj na rasklapanje, a ako ima dovoljno prostora, i manju sofu/dvosjed ili klupu s udobnim jastucima. Na manje i laganije stolce na rasklapanje dobro će “sjesti” jastučići koji se vežu za noge i naslone, a preporučljivo je uskladiti njihove boje i dezene sa stolnjakom. Na manjim balkonima dobro je izabrati stolice i stol u kompletu – iste linije i boje. Keramičke podne pločice neka budu manjih dimenzija, a ako su tekstilni dodaci i cvijeće raznih boja, pločice neka budu jednobojne. Na gradskim balkonima sve se češće nalaze i drvene podne obloge, odnosno paralelno postavljene uže daske. Ispod stola mogu se staviti lagani pamučni tepisi s diskretnim uzorcima i prugama, što će balkon vizualno povećati. Maleni balkoni ponajprije osvajaju svojim šarmom i udobnošću – zato je dobro imati spremište (unutrašnjost klupe, niža komoda) u koje će se odlagati dekice, čaše, svijeće protiv komaraca, dodatni jastučići... Glavni dekor neka budu lončanice smještene u istovjetne metalne ili glinene lonce za cvijeće ili prazne krletke za ptice. Osim začinskog bilja, za koje je dobro odvojiti jedan od kutova, na manjim balkonima zanimljiv će dekor biti i posađene malene papričice i mini rajčice. Osim cvijeća i bilja, uvijek dobrim dekorom pokazat će se i pokoji tanjur ili zdjela s voćem. Balkoni u raznim bojama, bilo da je riječ o nježnim pastelnim ili žarkim tonovima, uvijek će izgledati vedro, poletno i mladenački, a naročito ako je riječ o manjim balkonima u urbanim centrima, gdje nerijetko vlada dosadno sivilo okolnih fasada.

Od starih zavjesa može se napraviti romantičan stolnjak ili prozirna pregrada dijela terase, dok, primjerice, otvoreni starinski kovčezi mogu izvrsno poslužiti kao dekorativni detalj u koji ćete smjestiti lončanice. Za manje balkone dobro rješenje su multifunkcionalni stolići kojima se štedi prostor, a koji istovremeno mogu poslužiti kao posuda za cvijeće, radni stol ili mjesto za doručak. Osim kao dnevna oaza, balkoni i terase izvrsna su kulisa za kasnoljetne zabave. Želite li postići svečani ton, dodajte lampice koje će izgledati vrlo efektno noću, zatim svijeće i zanimljivo ukrasno bilje. Manji zatvoreni balkoni zapravo se nastavljaju na interijer i pri njihovu opremanju o tome valja voditi računa. Nježna paleta boja s pokojim efektnim naglaskom bit će pun pogodak! Svi koji imaju mogućnost kuhanja na otvorenom trebali bi je iskoristiti. Takva aktivnost djeluje opuštajuće, a dodatni bonus svakako je činjenica da nećete imati problema s neželjenim mirisima u domu. Blagovaonica na otvorenom? Ma moguće je. Atraktivni vrtni namještaj lako se prilagođava takvim zadacima, a složit ćete se – blagovanje na otvorenom ima svojih čari!

Pripremite se na snažno nevrijeme koje nas očekuje:

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije