Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Jeste li znali da ispijanjem soka od naranče nakon pranja zubi možete napraviti veliku štetu?

Getty Images
11.10.2019.
u 13:37

Stomatolozi su otkrili ono što nas sve zanima, a to je kako voditi brigu o higijeni usne šupljine

Još od malih nogu nas uče kako pravilno prati zube, ali rijetko tko zapravo to radi kako treba. Statistike pokazuju kako Hrvati zube peru svaki peti dan, a četkicu mijenjaju  samo jednom godišnje. Upravo zbog ovoga nalazimo se na samom dnu ljestvice kada je oralno zdravlje u pitanju. Evo kako bi zapravo trebalo prati zube i ono još važnije, koliko ova aktivnost treba trajati. 

Foto: Shutterstock

Preporučuje se barem jednom dnevno prati zube, dok svi stomatolozi uvijek savjetuje da se ovo radi dva puta dnevno. Ovako će se najbolje ukloniti ostaci hrane, a važno je i da se zubi peru kružnim potezima, ali i da se iščetka i unutrašnjost zubi. Nakon pranja zubi nemojte piti sok od naranče jer nagriza zubnu caklinu, a to može ostaviti trajne posljedice, piše Red Book. 

Vrijeme pranja zubi je također vrlo važno. Preporučuje ih se prati oko dvije minute, a kasnije je najbolje koristiti i konac za zube. Mnogi stomatolozi preporučuju korištenje konca barem jednom tjedno. Konac je odličan jer uklanja oko 40 posto plaka oko zubi, a četkica uništava samo oko 60 posto plakova i bakterija. 

Zube bi trebalo prati najmanje 30 minuta nakon jela kako se ne bi uništila caklina, a zubara bi trebalo posjetiti barem jednom u šest mjeseci na redovnim pregledima ili češće, po potrebi. 

Pogledajte koliko Hrvati piju kave: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije