Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita

Izbjegnite upale i teške infekcije ljeti

02.04.2013., Slovenija, Celje - Kirurg Sandi Poteko i kiruski tim izvode robotsku kirurgiju prostate.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
15.06.2015.
u 19:45

Hitni zahvati obavljaju se bez obzira na vrijeme, ali za oporavka zahtijevaju primjerenu zaštitu od sunčevih zraka

S dolaskom toplijih dana stručnjaci glasno upozoravaju na štetnost neopreznog izlaganja suncu i na važnost odgovorne zaštite kože.

No ljeti je poželjno izbjegavati i određene kirurške zahvate na licu i tijelu kako bi se izbjegle moguće infekcije i upalni procesi.

– Pojedine kirurške zahvate kao što su odstranjenje madeža, fibroma, lipoma, ateroma, operacije vena (bilo lokalne, laserske ili konzervativne) nije preporučljivo obavljati u ljetnim mjesecima jer, iako rez vrlo brzo zacijeli, pod utjecajem sunčevih zraka može doći do hipertrofije tkiva i nastajanja estetski vrlo ružnog tkiva, tzv. keloida. Ovdje govorimo o tzv. hladnim zahvatima, pod čime podrazumijevamo da nijedna od promjena nije suspektna, nema znakova upale i ne zahtijeva urgentni postupak – objašnjava dr. med. Sanja Škrnički Kršek, spec. obiteljske medicine.

Ako zahvat zahtijeva žurni postupak, on će, naravno, i biti obavljen, ali će oporavak zahtijevati primjerenu zaštitu od sunčevih zraka.

– Tijekom ljetnih mjeseci veća je mogućnost i vjerojatnost da dođe do razvoja određene infekcije i upale, stoga kirurške zahvate, ponajprije one "hladnog pogona" ostavljamo za hladnije dane – ističe dr. med. Sanja Škrnički.

Stoga nije naodmet ponoviti da su sunčeve zrake iznimno opasne za kožu te mogu uzrokovati razna oboljenja, stoga se savjetuje korištenje zaštitnih krema i kozmetike sa zaštitnim faktorom uz obavezno izbjegavanje sunca od 10 do 16 sati.

>>Stižu paklene vrućine: Evo kako se zaštititi!

>>Prijete nam vrućine, evo kako preživjeti žege!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije