Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Istraživanje je pokazalo kako rad vikendom negativno utječe na mentalno zdravlje žena

Getty Images
05.10.2019.
u 07:00

Žene su najugroženija skupa, a cilj istraživanja je omogućiti bolje uvjete na poslu

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Londonu analiziralo je 40 000 radnika, a otkriveno je da oni koji rade prekovremeno ili vikendom imaju veću mogućnost razvoja depresije, dok su žene najugroženija skupina. 

Foto: Getty Images

Žene koje preko tjedna rade više od 55 sati pokazale su 7.3 posto više simptoma depresije od onih koji imaju normalno radno vrijeme. Također, pokazalo se kako žene koje rade vikendom imaju 4.6 posto više simptoma depresije od onih koje ne rade vikendom, piše Her. 

"Otkrili smo kako su najugroženije radnice koje puše, one koje imaju manja primanja, potom one koje rade fizički zahtjevnije poslove i koje nisu zadovoljne na poslu. Upravo one pokazuju depresivne simptome", rekao je glavni autor istraživanja Gill Weston. 

S druge strane, muškarci koji rade više sati ili vikende pokazuju manje depresivnih simptoma od žena, ali ipak postoji razlika između onih koji rade vikendom i koji rade samo preko tjedna.

Znanstvenici se nadaju kako će njihovo istraživanje poboljšati položaj žena na poslu, kako bi se očuvalo njihovo zdravlje.

Najvažnije je dobro se naspavati i gledati stvari što pozitivnije, a važnu ulogu za bolje mentalno zdravlje ima i prehrana bogata nutritivnim namirnicama, kao i tjelovježba.

Pogledajte kako se zdravo hraniti i nakon 50. godine života: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije