Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju

Ako na razgovoru za posao primijetite neki od ovih 10 znakova, nešto nije u redu

Foto: Shutterstock
1/3
19.09.2019.
u 05:48

Potraga za idealnim poslom može biti duga i teška, a uvjeti se mogu uvelike razlikovati od tvrtke do tvrtke. No, koliko često se događa da je ono ponuđeno puno bolje od očekivanog?

Donosimo savjete kako prepoznati kada su uvjeti ipak predobri da bi bili istiniti.

1. Plaća je previsoka

Izrazito visoka plaća može značiti i da taj posao nije onakav kakvim se predstavlja. Za veliku zaradu mora postojati razlog.
- Uzrok za to može biti da je posao sam po sebi toksičan ili ga nitko ne želi pa velikom iznosom privlače ljude - rekla je za Bussiness Insider Eileen Sharaga, stručnjakinja za karijere te nastavila kako je tvrtka koja nudi posao možda očajna i od samog početka puna problema.

2. Usmena obećanja koja ne završe na papiru

- Bježite od tvrtki koje na razgovoru imaju određena obećanja, a potom se to isto ne stavlja na papir i u ugovore - upozorila je Sharaga. Ako ne postoji fizički dokaz verbalne obveze, tvrtka nije obvezna ispuniti obećane uvjete.

3. Nejasni detalji

Ako tokom razgovora ne daju jasne detalje koje su točno obveze traženog radnog mjesta, ovo može biti problem. Ne samo da ukazuje na nestabilnost već govori i kako tvrtka nema dugoročan plan poslovanja. Ako pak ne znaju odgovoriti na vaša pitanja, možete biti sigurni kako su neorganizirani.

4. Previše su zainteresirani

- Tvrtka za koju se čini da vas odmah želi zaposlili i koja u istom trenutku očekuje odgovor i početak rada, može biti i loš odabir. Ovo može značiti i kako su očajni, a zbog manjka vremena ne mogu pronaći pravi odabir za tu poziciju - rekla je Sharaga.

Tvrtke koje traže određeni tip zaposlenika napravit će uži izbor kandidata i tek nakon još jedne odluke zaključiti koga žele postaviti na traženu poziciju. Nakon što ponude posao, idealnom kandidatu će dati malo vremena kako bi došlo do finalne odluke.

5. Nije bilo razgovora

Veliki minus je i ako nije bilo formalnog razgvoora za posao prilikom kojeg će kandidati saznati nešto osnovno o tvrtci. Ako se radi samo o razgovoru preko telefona ili pak e-maila postoji velika šansa da se možda radi o prevari s njihove strane.

6. Proces je prošao prebrzo

Iako nitko ne voli danima čekati rezultate razgovora za posao, nije dobro ni odmah saznati jer to može signalizirati da je tvrtka očajna. Malo sporiji proces zapošljavanja sasvim je normalan ako uzmemo u obzir da se većina razgovora odvija s nekoliko desetaka kandidata.

7. Ne javljaju se

Ni nakon što je prošlo određeno vrijeme nakon razgovora još uvijek nisu javili. Ovo može značiti da je tvrtka izrazito neorganizirana i kao takva neće biti pozitivno radno okruženje.

8. Česte promjene zaposlenika 

Neke tvrtke imaju prečestu rotaciju zaposlenika, a to svakako ukazuje kako nešto nije u redu. Možda su radni uvjeti toksični ili je upravljanje loše, a možda pak nude preloše uvjete radi kojih svi odlaze čim im se pruži bolja prilika.

9. Prerano žele vaše osobne podatke 

Bez da ste dobili formalnu ponudu tvrtka želi vaše bankovne podatke? Ako za to nema očitog razloga, vjerojatno se radi o prevari. Takvi podaci su osobne naravi, a radi nekoliko pogrešaka postoji mogućost da se s negativnim posljedicama nosimo do kraja života.

10.  Reputacija tvrtke

Danas je jednostavno doći do podataka, a jedna jednostavna Google pretraga može otkriti mnogo krucijalnih infomacija koje mogu pomoći s odlukom o zaposlenju. Ako tvrtka ima velik broj tužbi ili negativnih recenzija bolje je pokušati pronaći neki drugi posao.
 

 

Evo kako da se odjenete za razgovor za posao:

 

Komentara 2

Avatar miyamoto
miyamoto
08:29 19.09.2019.

Na razgovoru za posao je važno da ulazite brzo i energično (poput Kramera), te sjednete kao doma, uljudno al opet ležerno( pa interes je ipak obostran), važno je da gledate u oči dok pregovarate o plaći, izađite iz prostorije užurbano, kao morate na drugi termin ( zvati će vas već u autu) itd

AF
AfganistanskiHrvat
07:14 13.10.2019.

Po ovome u Hrvatskoj nećeš raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije