Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskrsna putovanja

Istim će avionima Španjolci u Dubrovnik, a Hrvati u Barcelonu

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
28.03.2014.
u 18:00

U svijetu će 2014. putovati više od 1,1 milijardu ljudi, prvi veliki val kreće za skori blagdan

Ove će godine u svijetu putovati pedesetak milijuna ljudi više od lanjskih 1,1 milijardu.

Prvi veliki val kreće za Uskrs, a domaćini ubrzano završavaju zadnje priprema da ih što bolje ugoste. I put Jadrana sliti će se turistička rijeka; hoteli očekuju desetke tisuća gostiju iz Njemačke, Austrije, Italije... i, dakako, domaće u još većim brojkama.

Hrvata će, doduše, biti manje u plaćenom smještaju, a više kod rodbine, prijatelja i u vlastitim vikendicama, no šušur je na Jadranu zajamčen.

– Očekujemo puno putnika, Uskrs dobro pada, a od Nove godine i skijanja nije bilo slobodnih dana i mnogi su se zaželjeli nekamo otići – kaže Ivan Pukšar iz agencije Kompas koja će za Uskrs imati čak tri čartera za Španjolsku.

Foto: pixabay

– Naši će građani tim avionima u Madrid, Barcelonu i Bilbao, a u povratku će Španjolci dolaziti u Dubrovnik. Zahvaljujući tome što avioni ni u jednom pravcu neće biti prazni, aranžmani će biti jeftiniji dvije-tri tisuće kuna – tumači naš sugovornik praksu koja je zaživjela otkad je porastao broj turističkih letova prema Hrvatskoj.

Iskočio Kopenhagen

Dakako, tu su poslovnu mogućnost svesrdno prigrlili u više domaćih putničkih agencija. U Atlasu, primjerice, slične aranžmane planiraju na jesen, za Španjolsku i Portugal.

– Inače, upravo su nam avionska putovanja zadnjih mjeseci postala traženija od autobusnih. Prije samo godinu dana bilo je obrnuto. Potražnja za europskim putovanjima i inače je dosta podložna promjenama, za razliku od dalekih putovanja.

Primjerice, za ovogodišnji Uskrs iskočio je Kopenhagen. Postao je popularniji od Pariza koji je slovio kao proljetna hit destinacija. Ta promjenjivost potražnje jedan je od razloga što ove godine uopće nismo radili katalog za cijelu godinu, već radimo dva, za svakih šest mjeseci. Istovremeno, potražnja za egzotičnim destinacijama stabilna je i bez većih pomaka u prodaji tijekom svih proteklih godina koje obilježava složena gospodarska situacija – govori Nikolina Frklić iz Atlasa koja kaže da su za Uskrs na Jadranu najtraženiji tematski aranžmani s bojenjem pisanica, tradicionalnim uskrsni doručak, potragama za jajem i sličnim.

Najviše novca, dakako, treba za daleka putovanja na koja se ne kreće bez 15.000 - 20.000 kuna. Za avionska putovanja u europske metropole treba od 3500 kuna naviše. Na te cijene u pravilu valja dodati i aerodromske takse.

One, pak, za europske aerodrome po turistu iznose od 790 kuna do 890 ili 1050 kuna, a agencije ih ne ističu u prvi plan, uz cijenu aranžmana, jer su podložne promjenama.

Popusti za djecu

Kako bilo, tko se odluči na manje komforno putovanje autobusom, proći će i s upola manje novca. Na Jadran se pak može na tri dana već s petstotinjak kuna, a domaćini su prilično prilagodljivi i što se tiče cijene za djecu, ali i duljine boravka. Neki, recimo, reklamiraju cijenu jednog polupansiona, a gostu je na volju da bez ikakvih ograničenja sam složi koliko će mu odmor trajati.

Foto: 'Carsten Issels'

Dosta je i onih koji djeci čak do 12 godina u pratnji roditelja ne naplaćuju boravak.Koliko će obitelji iskoristiti te pogodnosti, znat će se vrlo brzo jer prodaja uskrsnih aranžmana u punom je jeku. S obzirom na krizu, kažu agenti, potražnja je vrlo dobra. Procjenjuje se da će za uskrsne blagdane samo u inozemstvo otputovati između 15 i 20 tisuća Hrvata.

U godinama boljeg života i standarda taj bi broj, govore organizatori putovanja, bio veći i za desetak tisuća putnika.U vremenu pak kad je većini svaka kuna važna, valja razmotriti i mogućnost rane ili kupnje u zadnji trenutak uz popuste. First i last minute kupnja uskrsnih aranžmana može donijeti uštedu od deset do 20 posto.

Pritom popusti za ranu kupnju kod većine jadranskih domaćina vrijede do 31. ožujka. Last minute će pak kod nekih krenuti već u drugom tjednu travnja.

>>Evo što niste znali o slovenskom Bledu!

>>Zemlja tisuću otoka ima najmanje toliko dvoraca i kurija, a spava na mrtvom kapitalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije