Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUO SAN ROCCO

Istarska priča o teranu, dunji, boškarinu i domaćim tortelinima

SAN ROCCO
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
1/6
22.12.2011.
u 17:08

Teo Fernetich i Voljen Panić iz restorana San Rocco ponose se članstvom u Jeunes Restorateurs d’Europe, a okusi domaće kuhinje njihov su zaštitni znak

 

Nije teško, meso ide u sredinu, istisne se zrak kako se tortelini ne bi raspali, krajevi se slijepe i sve se spoji u torteline koje ćemo skuhati – s puno strpljenja objašnjavali su nam Teo Fernetich i Voljen Panić tehniku oblikovanja tortelina.

Mladići u naponu snage u kuhinji se kreću kao na plesnom podiju, a loncima i kuharskim priborom služe se i bolje no većina kućanica.

Okusi i mirisi Istre, boje poluotoka, njihova su inspiracija za smišljanje delicija kojima u miru Brtonigle osvajaju svoje goste.

– Meso boškarina naš je odabir i za božićni ručak jer je riječ o vrlo kvalitetnom mesu čija cijena nije pretjerana, a podrijetlo je poznato i pouzdano. Nabavljeno je preko Agencije za ruralni razvoj Istre – objašnjava Teo. Voljen je za to vrijeme za predjelo na luku i začinima pirjao mljeveni vrat boškarina. – Tijesto za torteline umijesili smo od brašna, žumanca, maslinova ulja i vode. Izrezali smo krugove i punili ih te svijali. Umak smo napravili od vrganja preprženih na maslacu i izmiksanih u kremu – dodaje Voljen. Dok su mladi kuhari pripremali tijesto za raviole od brašna, vode, limuna i šećera koje će nadjenuti dunjama kuhanim u vinu s božićnim mirodijama – klinčićima, cimetom, anisom i limunovom koricom – pećnicu su pripremili za vrat boškarina koji je odležao u začinima.

– To je malo jače meso pa zahtijeva pripremu. Pekli smo ga sa svježim povrćem, mrkvom, kapulom i ružmarinom kako bi se prožele arome i ostala sočnost, na 220 stupnjeva, oko 45 minuta. Kao prilog predlažemo slani muffin od 4 jaja, 4 žlice brašna i malo mlijeka. Muffin smo ispekli u kalupu, prerezali ga i natopili umakom od pečenja koji smo zagrijavali dok se nije reducirao u finu gustu kremu. Kao podlogu za desert Teo i Voljen pripremili su narezane kuhane dunje na koje su složili punjene pržene raviole.

Božićni kanapei: sad me vidiš, sad me ne vidiš!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije