Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luksuz za nepce

Iskušajte ovaj odličan recept za guščju paštetu i gljive matsutake!

foie gras
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
24.02.2014.
u 21:00

U četvrtom nastavku donosimo vam guščju paštetu i gljive Matsutake

FOIE GRAS Guščja pašteta

Ako ste vegetarijanac, bez obzira na to kako otmjenu reputaciju ima, guščju jetricu nećete jesti. Foie gras jedan je od najljepših specijaliteta francuske kuhinje i uz kavijar prenosi slavu o profinjenoj europskoj kuhinji. To je zapravo jetra od patke ili guske. Foie gras se uglavnom jede sirov, kao pašteta, međutim može se i blago prokuhati, da se dobije još intenzivniji okus.

Zbog načina na koji se sprema, uz to što je jedan od najskupljih, to je i najkontroverzniji obrok. Kako bi guščja jetra imala pravi okus, guske moraju imati prekomjernu težinu koja se postiže na prilično nasilan način. Prvih nekoliko mjeseci njihova života hrane se normalno, da bi se poslije uz pomoć određene metalne tube, koja se gura niz grlo, u njihov želudac povremeno ubacila velika količina hrane. Suština tog postupka jest da se u što kraćem razdoblju poveća tjelesna težina guske pa tako i njezina jetra dobivaju na okusu, mekoći i veličini. U nekim zemljama, na primjer u Velikoj Britaniji, zabranjena je proizvodnja, ali ne i konzumacija guščje paštete.

>>Ćuftice od piletine i gambera s kremom od krumpira

Matsutake

Premda ih ima i u Kini, Koreji, Švedskoj i Finskoj, ovaj specijalitet još je jedan koji najčešće potječe iz Japana. Matsutake je zajednički naziv za skupinu gljiva koje su posljednjih tisuću godina dio nacionalne japanske kuhinje. S obzirom na to da se teško pronalaze jer rastu ispod drveća obično skrivene ispod otpalog lišća, i da je godišnja žetva manja od tisuću tona, matsutake postižu cijenu i od dvije tisuće dolara po kilogramu. Domaća proizvodnja matsutake gljiva u Japanu je u posljednjih 50 godina značajno je smanjena te je i to pridonijelo poskupljenju.

Da se smatraju čistim luksuzom, dokazuje i tradicija darovanja gljiva, a matsutake je nešto najvrjednije što vam netko u Japanu može darovati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije