Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bacite ga u posudi s poklopcem..

Iskorišteno ulje izlijevate u odvod? Stručnjaci to nikako ne savjetuju, evo što kažu

Shutterstock
15.09.2021.
u 07:00

Ako ste baš završili s prženjem i ne znate gdje biste bacili iskorišteno ulje, vjerojatno vam izgleda najlakše izliti ga u odvod, no to je jedina stvar koju nikako ne biste smjeli napraviti

Jedna od najvećih američkih kompanija iz prehrambene industrije Test Kitchen, u kojoj se svakodnevno isprobavaju i odobravaju nove namirnice i okusi, objavila je nedavno i savjet za pravilno odlaganje iskorištenog ulja.

- Ako ste baš završili s prženjem i ne znate gdje biste bacili iskorišteno ulje, vjerojatno vam izgleda najlakše izliti ga u odvod, no to je jedina stvar koju nikako ne biste smjeli napraviti sa starim uljem - poručuju iz Test Kitchena. 

Razlog je, kažu, to što ulja i masti očvrsnu kada se ohlade, pa lako mogu uzrokovati oštećenje ili začepljenje cijevi. Uz to, mogu i poremetiti sustav odvodnje, privući štetočine, čak i zagaditi vodu.

Foto: shutterstock

Što napraviti s iskorištenim uljem?

Nakon korištenja ulje ili mast ohladite na sobnu temperaturu i slijedite jedan od tri provjerena savjeta:

- izlijte ga u jednokratnu posudu s poklopcem poput npr. boce ulja, plastične ili kartonske kutije mlijeka, limenku kave ili neku kupljenu posudu za skladištenje masti. Dobro ju zatvorite i bacite u smeće.

Napomena: Test Kitchen ne preporučuje upotrebu plastičnih vrećica jer iz njih ulje može procuriti.

- Ako živite u blizini restorana, provjerite ima li možda kantu za prikupljanje ulja, kontaktirajte ih i pokušajte dogovoriti da ulje iz svog kućanstva bacate u njihovu kantu.

- Ako koristite sojino, kukuruzno, kokosovo, maslinovo ili suncokretovo ulje koja su sva 100 posto biljna, možete ih dodati na hrpu za kompostiranje, no to radite samo s biljnim uljem.

Oskarovac Jeff Bridges objavio da polako dobiva bitku s opakom bolesti

1/3

Kako ponovno iskoristiti ulje za kuhanje

Ako redovito pržite na primjer pomfrit, jednom iskorišteno ulje možete iskoristiti ponovno sve dok je čisto i nije puno ostataka hrane,  evo kako: 

  • Kad završite s prženjem, isključite vatru i ohladite ulje na sobnoj temperaturi.
  • Dobro ga procijedite kroz obloženu gazu ili filter za kavu, da uklonite preostale komadiće hrane
  • Ohlađeno i procijeđeno ulje ulijte u spremnik za hranu ili nazad u bocu. Takvo već iskorišteno ulje možete držati u hladnjaku do mjesec dana, savjetuje Bhg.

Mladence Gabrielu i Karla iz Međimurja vatrogasci su ispratili vodenim mlazovima i sirenama! ❤

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije