Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena kampanja LikeYou2

Industrijska strojarska škola osvojila 50.000 kuna! Doznajte na koje će zdrave aktivnosti potrošiti nagradu

LikeYou2
Foto: Agencija 2020
07.12.2021.
u 09:54

U kampanji LikeYou2, cilj je bio potaknuti što više naših sugrađana na testiranje ili kontrolu dijabetesa tipa 2, a sudjelovale su sve zagrebačke osnovne i srednje škole. Najviše starijih motivirali su zagrebački učenici Industrijske strojarske škole

Prema podacima CroDiab registra u 2020. godini u Hrvatskoj je registrirano 310.212 osoba s dijabetesom. Procjenjuje se da je broj osoba s dijabetesom u Hrvatskoj veći od 534.000. Od toga broja samo je 58 posto oboljelih otkriveno. Upravo zbog toga, kako bismo potaknuli što više naših sugrađana da se estiraju na dijabetes tipa 2, ili ako ga već imaju, da obave kontrolni pregled kod svog liječnika obiteljske medicine, pokrenuli smo javnozdravstvenu kampanju LikeYou2.

U kampanji, koja je trajala, zaključno do 29. listopada 2021., mogle su sudjelovati sve zagrebačke osnovne i srednje škole, a ona škola čiji su učenici uspjeli motivirati najviše svojih starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2, osvaja nagradu od 50.000 kuna. Škola, koja osvoji taj iznos, treba ga potrošiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili za poticanje tjelesne aktivnosti, kako bi svi zajedno pridonijeli zdravlju učenika.

Najveći broj letaka s izmjerenim vrijednostima šećera u krvi svojih starijih ukućana, članova obitelji, prijatelja ili poznanika, imala je zagrebačka Industrijska strojarska škola, čiji su učenici i njihovi stariji članovi obitelji i prijatelji, u najvećem broju otišli liječniku obiteljske medicine i tako su zasluženo osvojili ovu nagradu. Kako će učenicima koristiti ova nagrada, odnosno za što će se potrošiti novac kako bi učenici dobili priliku provoditi zdravije navike u školi, otkriva nam ravnatelj Industrijske strojarske škole, Nenad Pavlinić.

- Mi smo LikeYou2 kampanju shvatili jako ozbiljno i svi smo se angažirali - razrednici, učenici, njihovi roditelji, liječnici obiteljske medicine. Kad smo doznali da je upravo naša škola osvojila nagradu od 50.000 kuna, zajedno smo promislili o aktivnostima koje ćemo uskoro početi provoditi - rekao je ravnatelj Pavlinić. Dodao je da će u prvoj fazi provedbe aktivnosti angažirati liječnike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako bi svim učenicima i djelatnicima Industrijske strojarske škole održali predavanja o prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2.

- Planiramo kupiti i trakice za testiranje na dijabetes da bismo s našom sestrinskom Školom za medicinske sestre proveli testiranja na tu bolest. Testiranja na dijabetes planiramo raditi na frekventnim mjestima u naselju Trnje poput tržnice, Doma zdravlja, policijske postaje kako bi obuhvatili što više ljudi u zajednici. Također, planiramo kupiti i deset bicikala za učenike koji će s profesorom tjelesne i zdravstvene kulture voziti gradom kako bismo promovirali zdrave navike. Učenicima ćemo, uz sve nabrojano, predstaviti i zdrav način prehrane, stoga planiramo  organizirani odlazak na eko poljoprivredno gospodarstvo u okolici Zagreba - naglasio je ravnatelj Pavlinić.

Da bi ostvarili ovaj uspjeh, učenici Industrijske strojarske škole uspješno su motivirali svoje starije da se odazovu na testiranje ili kontrolu šećera u krvi, a specijalistica obiteljske medicine dr. Mateja  Fištrek otkriva koliko je u svojoj ordinaciji otkrila novodijagnosticiranih osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 i zašto je izuzetno važno odazivati se na preventivne i kontrolne preglede te godišnje dijabetičke kontrole.

- Hvala Vam što ste mi omogućili da budem dio velikog projekta LikeYou2. Drago mi je što me je ova akcija potaknula da više pažnje pridodam kontrolnim i preventivnim pregledima, ne samo u starijoj populaciji, već i mlađoj. Našoj ambulanti pripadaju mnogi učenici Industrijske strojarske škole te su se na javnozdravstveni projekt odazvali i oni i njihovi bližnji, te motivirani time i mnogi drugi pacijenti. Kroz ovu akciju smo prepoznali mnogo slučaja predijabetesa te kroz edukaciji o hrani, vježbanju i načinu života mnoge pacijente potaknuli na promjenu životnih navika. Još jednom hvala što ste naš tim uključili u ovaj hvalevrijedan projekt - naglasila je dr. Mateja Fištrek, specijalistica obiteljske medicine.

U  LikeYou2 kampanji sudjelovalo je tridesetak vodećih hrvatskih dijabetologa – endokrinologa, internista, specijalista obiteljske medicine, epidemiologa koji su objasnili ključne pojmove dijabetesa, razbili su mitove i zablude o šećernoj bolesti tipa 2, otkrili rizične faktore i skupine za dobivanje te bolesti, a osvrnuli su se i na utjecaj pandemije COVID-a 19 na pacijente, koji imaju dijabetes tipa 2. Relevantne hrvatske stručnjake okupili smo na jednom mjestu – centralnoj platformi kampanje LikeYou2. U kampanji je sudjelovao i renomirani hrvatski TV voditelj, autor, redatelj i glumac Robert Knjaz. Generalni je pokrovitelj kampanje Novo Nordisk Hrvatska, a zbog čega je ova kampanja važna objasnio je predsjednik Uprave, Vedran Boljat.

- Čestitamo  i zahvaljujemo Industrijskoj strojarskoj  školi, njihovim djelatnicima, liječnicima obiteljske medicine, učenicima, kao i  ukućanima, koji su u najvećem broju sudjelovali u javnozdravstvenoj kampanji - LikeYou2.  Vjerujem da se dijabetes tipa 2 može prevenirati zdravim životnim navikama, a sama bolest liječiti pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću te redovitim uzimanjem terapije. Neophodno je da osobe s dijabetesom redovito odlaze na kontrolne preglede kako bi liječnici mogli prilagoditi liječenje i pratiti samu bolest. Upravo je to cilj ove LikeYou2 kampanje s kojom ćemo nastaviti  i iduće godine jer je osvješćivanje javnosti o kroničnim bolestima i važnosti njihova liječenja, neophodno - zaključio je predsjednik Uprave Novo Nordisk Hrvatska, Vedran Boljat.

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije