Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatna priča

Ima 110. godina: Preživjela je španjolsku gripu i građanski rat, a uvjerena je da će nadživjeti i koronu

YoutTube/Screenshot
01.04.2020.
u 11:05

U svom životu već je preživjela dvije velike tragedije, a sada prkosi i pandemiji koronavirusa.

Luisa Vázquez de Silva rođena je u gradiću Pontevedra na sjeveru Španjolske prije točno 110 godina, preživjela je španjolsku gripu i građanski rat, a sad vjeruje kako će nadživjeti i koronavirus

Pogledajte kako poznate Hrvatice apeliraju da budemo svjesni situacije i ostanemo doma:

Luisa, poznatija pod nadimkom Lulú, jedva čeka dan kada će prestati obavezna karantena koja je zahvatila 47 milijuna stanovnika Španjolske, a traje već tri tjedna. Ova živahna starica jedva čeka protegnuti svoje noge i prošetati španjolskim ulicama jer, kako sama kaže, stiže proljeće.

Ipak, ovo nije jedina pandemija koju je Luisa proživjela. Preživjela je i smrtonosnu gripu iz 1918., poznatiju kao španjolsku gripu, ali nje se ne sjeća dobro. “Bila sam jako mala, imala sam sedam ili osam godina”, rekla je za španjolsku televiziju TVE preko Skypea. Osim španjolske gripe, preživjela je i drugu veliku tragediju u njenoj državi, a to je građanski rat koji je trajao od 1936. do 1939. U svom životu svjedočila je i diktaturi i uvođenju demokracije.

Iako nema djecu, ima 87 članova rodbine koji su joj za 110. rođendan napravili pravo iznenađenje. Neki od njih ne žive u Pontevedri, ali doputovali su u taj maleni gradić kako bi zajedno s Luisom proslavili njezin rođendan. U dogovoru s mjesnom upravom, došli su ispred njezinog stana s maskama i zaštitnim odijelima te razvili transparent: “Sretan ti 110. rođendan.”

Pogledajte kako je izgledalo slavlje Luisinog 110. rođendana: 

To nije bilo sve. Ispred njezine zgrade dočekale su je i četiri policijska automobila s upaljenim rotirnim svjetlima i sirenama. Kada je Luisa izašla na balkon vidjeti što se događa, policajci su joj počeli pljeskati, a zatim su svi zajedno zapjevali ‘Sretan rođendan’. “Nisam ovo očekivala, bilo je ovo iznenađenje”, rekla je Luisa. 

Ova gesta unijela je malo nade u najstariju stanovnicu Pontevedre, kao i u ostatak stanovništva Španjolske, gdje je dosad preminulo gotovo 8500 ljudi. “Moramo se paziti bolesti. A kada ona prođe, dvostruko ću proslaviti rođendan sa svim s kojima sada ne mogu biti”, rekla je Luisa.

Pogledajte koliko Zagrepčani poznaju stare purgerske riječi:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije