Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modni fokus

I nakon 57 godina modne kuće obožavaju Jamesa Deana!

James Dean (1)
Foto: Rex/Guliver
1/4
14.10.2012.
u 00:01

U 24 godine života James Dean postao je stilska ikona koju do danas štuju dizajneri. Njegova jednostavna kombinacija majice, traperica i jakne i dalje je stilski nepogrešiva, a u to vjeruju i Jean Paul Gaultier, Gareth Pugh i Dsquared

Jamesa Deana, koji je u filmskog svijetu bio poznat kao čovjek od malo riječi, doista je najlakše opisati sa samo dvije - kralj coola.

Glumac, od čije godišnjice smrti 30. rujna prošlo već 57 godina, prvi se put na TV ekranima pojavio 1950. u reklami za Pepsi, a svoju veliku priliku dobio je pet godina kasnije u filmu Istočno od Edena. Upravo tamo izgradio je temelj za ulogu koja ga je proslavila diljem svijeta - Buntovnik bez razloga.

Upravo je lik Jima Starka, tinejdžera koji stalno upada u nevolje, sa svojom zalizanom kosom, trapericama, bijelom majicom i crvenom vjetrovkom pokrenuo pravi novi modni val. Za razliku od dotadašnjih muškaraca, zakopčanih do grla i savršeno sređenih, stil Jamesa Deana bio je baš poput njegove najpoznatije uloge - buntovnički.

U liku Jima Starka James se toliko dobro pronašao da je uz male izmjene (crvenu vjetrovku zamijenio je kožnatom jaknom) njegov prepoznatljiv stil furao cijeli život. Slava i bogatsvo koje je stekao kao filmska zvijezda omogućila mu je skupe automobile (bio je ljubitelj Porschea), a upravo je u automobilskoj nesreći poginuo sa samo 24 godine.

No, njegovo nasljeđe i dalje čini jedan od najbolje složenih stylinga današnjice, a inspiraciju u kožnatoj jakni, bijeloj majici i trapericama ove sezone pronašli su Balmain, Jean Paul Gaultier, Moschino pa čak i Kanye West.     

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:43 14.10.2012.

Pa......lik je zajedno sa Marlon Brandom i Elvisom Presleyem stvorio rock and roll kulturu koja drma jos i dan danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije