Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upute za vlasnike stanova

HZJZ izdao nove upute: Zajedničke prostore stanari moraju čistiti svaki dan

shutterstock
09.04.2020.
u 14:00

Stanari u zgradama moraju se samostalno brinuti o čišćenju i dezinfekciji stubišta i zajedničkih prostorija. Uz međusobni dogovor, trebali bi to raditi čak nekoliko puta na dan, kaže HZJZ.

Kako svoje čistačice ne bi izlagali zarazi, neki upravitelji zgrada otkazali su čišćenje stubišta i zajedničkih prostorija pa sada stanari to moraju raditi samostalno. Iz Stožera civilne zaštite RH rekli su kako dosad nisu definirali obaveze predstavnika stanara ni upravitelja zgrada, što znači da se stanari moraju međusobno dogovoriti o čišćenju i dezinfekciji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove upute kako vlasnici stanova moraju čistiti i dezinficirati sve zajedničke prostorije, što uključuje liftove, stubišta, rukohvate, podrume, ulaze i podeste na katovima. Kako bi se smanjilo širenje zaraze, HZJZ preporučuje što češće provođenje ove mjere, čak nekoliko puta dnevno.

Pogledajte kako pravilno prati ruke kako biste se zaštitili od virusne i bakterijske infekcije:

Prva preporuka HZJZ-a je da se sve zajedničke prostorije provjetravaju više puta dnevno kako bi se smanjio broj mikroorganizama koji mogu lebdjeti u zraku. Također preporučuju da je prije same dezinfekcije svih površina potrebno čišćenje jer većina sredstava za dezinfekciju djeluje samo na čistim površinama. Stoga je čišćenje izuzetno važno, a osobe koje čiste u zgradama trebale bi koristiti jednokratne rukavice i radno odijelo, koje se poslije mora oprati na barem 60 stupnjeva. Nakon čišćenja, potrebno je svaku površinu dezinficirati, uključujući tipke za lift, poštanske sandučiće i slično.

Za dezinfekciju treba se koristiti 5-postotni izbjeljivač, koji se i inače koristi u kućanstvima, razrijeđen s vodom u omjeru 1:100 ili 70-postotni etilni alkohol. HZJZ preporučuje prebrisavanje  površina barem jednom dnevno prema rasporedu predstavnika stanara.

Sredstvo za dezinfekciju može se nabaviti preko pričuve. Kako je provjerio 24sata kod nekih upravitelja, jedna litra koštat će i više od 350 kuna s PDV-om. Antiseptici za dezinficiranje ruku, koji se trebaju staviti pored lifta ili ulaza u zgradu i sličnim mjestima, koštaju oko 25 kuna za sto mililitara.

HZJZ upozorava da se prilikom čišćenja mora obratiti pažnja na upute proizvođača jer neki dezinficijensi u niskom koncentracijama mogu postati idealna podloga za razvoj mikroorganizama, dok drugi nisu učinkoviti ako se koriste u previsokoj koncentraciji. Ako se u zgradi pojavi zaraza, epidemiolozi će doći i propisati potrebne mjere, a dezinfekciju će napraviti ovlaštene tvrtke, kaže HZJZ.
S druge strane, u Sloveniji vlada najavljuje dezinfekciju zajedničkih prostorija u zgradama, dvaput tjedno, u organizaciji države.

Pogledajte što sve možete napraviti kako biste se zaštitili od koronavirusa:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije