Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽE I SKELAMA

Najbolje biciklističke rute u Hrvatskoj: Otkrijte rutu Željezne zastave

Hrvatska – raj za bicikliste
Foto: Shutterstock
1/2
26.04.2019.
u 14:51

Doznajte više o obilasku prirodnih ljepota Hrvatske biciklom, kao i o najpopularnijim biciklističkim turama

Ne treba trošiti previše riječi na prirodne ljepote Hrvatske, od razvedene obale koja je dragulj Mediterana do nepreglednih slavonskih ravnica. Dovoljno je samo baciti pogled na razne turističke brošure, filmove ili reklamne spotove koji su se snimali kod nas kako bi se dodatno uvjerili u naše prirodne ljepote.

Međutim, koliko ste doista obišli Lijepu našu i jeste li uspjeli uživati u njenim čarima? Najvjerojatnije ste puno puta prošli autocestom kraj poznatog lokaliteta, no jeste li zastali, malo obišli to mjesto i možda pojeli kakav lokalni gablec, marendu ili užinu. Ako niste, a privlači vas ideja da obiđete sve te lokacije koje vas vuku, razmislite o biciklizmu.

Da, bicikl je odlično prijevozno sredstvo za doživjeti sve ljepote Hrvatske, a naša domovina je pravi mali raj za sve zaljubljenike u dva kotača. Tko zna, možda je baš dobro isplanirana, umjerena zahtjevna biciklistička avantura idealan odmor za vas.

Neovisno o vašim preferencijama i fizičkoj spremi, možete pronaći svakakve rute, od manje zahtjevnih pomoću kojih možete isplanirati jednostavni obiteljski izlet do profesionalnih ruta koje su vozili najpoznatiji svjetski biciklisti na Tour of Croatia. Isto tako možete uživati u cestovnim turama, makadamskim putevima kroz divljinu ili blatnim poljima i šumama kao pravi cross country biciklisti. Ukratko nadahnite se krajolikom i istražite Hrvatsku biciklom.

Dobar plan je zlata vrijedan, pa zato prije dužeg putovanja napravite popis lokacija koje planirate posjetiti kao i rezervni plan ako se nešto putem promijeni ili vas uhvati jedan dan lošije vremena.

Osim ispravnog bicikla i rezervne opreme, važno je da se pridržavate prometnih pravila, ali i nepisanih biciklističkih pravila. Vozite u skladu s propisima, zaštite se kacigom i ostalom zaštitnom opremom, a ostale vozače obavještavajte o svojim radnjama. Krećite se što bliže desnom rubu kolnika te, ako vozite u koloni, idite jedan iza drugoga. Pratite ostali promet, probajte razmišljati jeste li dovoljno primjetljivi ostalim sudionicima u prometu i nastojte biti tolerantni. Iako je često najbrže kroz centar grada proći biciklom, ne vozite po pješačkim zonama i trgovima, siđite s bicikla i uživajte u laganoj šetnji i ljepotama gradova. Ako morate obaviti telefonski poziv, stanite sa strane i slobodno koristite mobitel, a u vožnji budite maksimalno koncentrirani.

Foto: Shutterstock

Za prijevoz bicikla služite se javnim prijevozom. Javni prijevoz koji može primiti bicikle jesu vlakovi, brodovi (trajekti) i riječne skele, a moguć je i prijevoz bicikala zrakoplovom i autobusom. Ako imate električni bicikl, interesirajte se gdje su vam najbliže punionice.

Među stranim turistima posebno su popularne ture obilaženja otoka, ukrcajte se na neki od pomorskih prijevoza i idite od lučice do lučice, obilazeći sva ona mala mjesta kroz koja ste do sada projurili automobilom i niste uspjeli doživjeti na pravi način. Jedan od najlakših oblika prijevoza bicikla je vlak, bilo da se radi o internacionalnom, međugradskom ili prigradskom prometu. Pa ako niste u formi otpedalirati na drugi kraj države, a htjeli bi doživjeti vama daleku regiju, vlak je idealno i povoljno prijevozno sredstvo za započeti biciklističku avanturu. Skele su tradicionalan oblik prijevoza putnika i stvari, pa ako se nađete u blizini jedne, priuštite si taj doživljaj prijevoza. Većina ih radi skoro cijeli dan preko cijele godine, a cjenovno su pristupačne za sve bicikliste.

Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta koje povezuju cijeli europski kontinent. Označenim rutama diljem Europe mogu se koristiti turisti na izletima i višednevnim putovanjima te lokalno stanovništvo. Četiri EuroVelo rute prolaze Hrvatskom: EuroVelo 6 (Atlantski ocean – Crno more, poznatija kao Dunavska ruta), EuroVelo 13 (Ruta Željezne zavjese), EuroVelo 8 (Mediteranska ruta) i EuroVelo 9 (Baltičko – Jadransko more).

Ako ste  obožavatelji biciklizma, tada su ove ture idealne za vas:

Regija Središnja Hrvatska

Regija Dalmacija - Dubrovnik

Regija Dalmacija – Split

Regija Dalmacija – Šibenik

Regija Dalmacija – Zadar

Regija Istra

Regija Kvarner

Regija Lika – Karlovac

Regija Slavonija i Baranja

Regija Zagreb

Sadržaj omogućila Hrvatska turistička zajednica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije