Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripremite smorrebrod

Jeste li probali ovaj sendvič? Idealan je za doručak, užinu i piknike

Smorrebrod
Foto: Getty Images
1/3
07.10.2018.
u 07:00

To je otvoreni sendvič koji se poslužuje bez gornje kriške kruha, onaj kojem je jedna šnita kruha dovoljna da primi sve raznolike dodatke koji se slažu u slojevima

Smorrebrod sendvič dolazi iz Danske i osvojio je brojna nepca, pa tako i naša. Sam naziv pojam je za kruh namazan maslacem. Ako ste se susreli s ovim danskim specijalitetom znate da to nije klasičan sendvič. To je otvoreni sendvič koji se poslužuje bez gornje kriške kruha, onaj kojem je jedna šnita kruha dovoljna da primi sve raznolike dodatke koji se slažu u slojevima te tako privlače
i svojim izgledom.

Kriška kruha je uglavnom od kiselog tijesta, raženog brašna ili od kruha sa sjemenkama jer ne upija sočne dodatke, a dovoljno je čvrsta i da vas zasiti i da izdrži sve slojeve. A prava uživancija skriva se upravo u dodacima te je pravi izazov ne probati ih sve. Sve, ali baš sve može biti dio vašeg smorrebrod sendviča – od slanih i slatkih namaza, ribe, mesa, povrća, prženog luka, domaćeg senfa, ukiseljenih krastavaca i rotkvica, svježih klica, sireva od kojih su posebno dobri plavi sirevi, umaka, meda, kavijara, a često se u ukusnim kombinacijama nađe i popularni avokado te poširano jaje.

A sad korak po korak do nekog od ukusnih sendviča:

1. Za početak namažite krišku kruha malsacem ili guščjom masti, paštetom te kod kuće pripremljenim namazima. Danci kažu da je upravo kombinacija kruha i ovih masnoća ključan za okus.

2. Na dobru bazu stavljajte dodatke. Tradicionalni izbor bi bio komad dimljene haringe, svježi i prženi luk te svježi sir. Jedan od najstarijih restorana u Kopenhagenu, u kojem se poslužuje vrhunski smorrebrod, jest Slotskaelderen hos Gitte Kik. Ondje nude osam različitih kombinacija s haringom, a u onim novijim nude i neke nove neobične kombinacije, ali za sve je uvijek važno da je
domaće i od lokalnih proizvođača. Mirisni kopar odličan je začin haringi, a neodoljivi su i kiseli krastavci koji su odgovaraju uz kuhanu i usitnjenu govedinu koja začinjena hrenom godi pupoljcima.

3. Odlična kombinacija je i ona s tahinijem, pečenim povrćem, tvrdim sirom i komadićima jaja. Ova vrsta sendviča čini klasiku danske kuhinje, a datira još iz 19. stoljeća pa je pri uživanju u različitim okusima dobro držati se preporuke da prvo počnete sa sendvičem s haringom, potom s lososom i drugim vrstama ribe, pa s mesom te na kraju sa sirevima.

4. Ako vam ostane mjesta, kušajte i slatke varijante s domaćim marmeladama, bobičastim voćem, umacima i sirevima. I nemojte se iznenaditi jer te slatke kombinacije nisu preslatke. 

I za kraj – smorrebrod nikada ne jedite rukama, koristite vilicu i nož jer tako ćete dobiti najukusniji presjek vašeg remek-djela.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Ključne riječi

Komentara 1

BS
@bserver
10:58 07.10.2018.

blablabla....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije