Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje za odmor

Evo zašto za savršen odmor izabrati Ličko-senjsku županiju

Ličko-senjska županija
Foto: TB Lika-Senj country
1/15
11.07.2023.
u 12:40

Nezaboravne prirodne ljepote, brojne mogućnosti za aktivan odmor, mir i zelenilo, blizina mora te prilika za uživanje u gastro delicijima samo su dio onoga što nudi ličko-senjski kraj

Ličko-senjska županija, najveća po površini u Hrvatskoj, oduševljava svojom raznolikošću prirodnih ljepota kako na unutarnjem dijelu tako i duž obale. U unutrašnjosti dominira impresivna planina Velebit, koja štiti obalno područje Jadrana od hladne kontinentalne klime, dok u obalnom dijelu županije oduševljava obala koja nudi prekrasne plaže, slikovite uvale i kristalno čisto more. Ova netaknuta priroda pruža inspiraciju i okružuje vas mirom. Ujedno, Ličko-senjska županija je i najmanje naseljena županija u Hrvatskoj, što omogućava istraživanje njenih prirodnih, kulturnih i tradicijskih znamenitosti bez gužvi. Upoznajte ovu regiju i otkrijte izvor velike genijalnosti koja se rađa u ovom jedinstvenom okruženju.

Osjetite čaroliju prirode

Foto: National Park Plitvice Lakes archive

Ova županija obiluje prirodnim biserima poput nacionalnih parkova Plitvička jezera i Sjeverni Velebit. Plitvička jezera, sa 16 modrozelenih jezera i slapova, pružaju nezaboravan doživljaj. Drveni mostići vode vas kroz ovo čarobno područje, dok se nacionalni park Sjeverni Velebit može pohvaliti raznolikošću pejzaža: šuma, travnjaka, stijena, životinja, ljudskih tragova u obliku suhozida, pastirskih „stanova“ i travnjaka. Uz to možete postati I speleolog na jedan i otkriti rijetko viđene prostore u unutrašnjosti zemlje.Istražite Samogradsku špilju i pećinski park Grabovača koji je neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, što čini 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj.

Avanture u prirodi

Foto: TB Lika-Senj country

Postoji obilje biciklističkih staza koje prolaze kroz različite dijelove ove regije - od Velebita do Podgorja i do Novalje na otoku Pagu. Ove staze pružaju sjajne mogućnosti za izlete rekreativnim i profesionalnim biciklistima, bez obzira koriste li cestovne ili brdske bicikle. Ako više preferirate istraživanje pješice, lički teren će vas odmah privući svojom ljepotom, a planinarenje i trekking omogućit će vam da doživite Liku u punom sjaju. Uz to, u Gospiću i Otočcu se održava i Hrvatski festival hodanja, koji će se ove godine održati 2. i 3. rujna, koji vas poziva da se pridružite u šetnji i uživate u prekrasnom okruženju. Najbolji način da upoznate netaknutu stranu prirode koja se miješa s adrenalinom je da se uputite na rafting ili kanuing i udahnete čisti zrak u oazi koja je idealna za bijeg od užurbanosti svakodnevnog života.

Potpun doživljaj Mediterana

Foto: TB Lika-Senj country

Za potpun doživljaj mediteranskog ugođaja, svratite do Novalje. Ovdje možete uživati u plavetnilu i sunčanju na obali, istražiti slikoviti stari grad te prošetati uz obalu. Nedaleko se nalazi i savršeno mjesto za potpuno opuštanje - Lun. To je dom više od 80 000 maslinovih stabala, a šetajući njegovim stazama, bit ćete očarani iznimnom ljepotom stoljetnih maslina. Ako želite otkriti nove i zanimljive destinacije, svakako posjetite Zavratnicu - jednu od najljepših uvala na hrvatskoj obali. Ona privlači svojim plavim nijansama mora koje se suprotstavljaju sivim nijansama velebitskog kamena, zelenilu vegetacije i tamnim sjenama stabala koji se prepliću duž staza. Osim toga, grad Senj koji se smjestio između mora i Velebita, ispod najnižeg velebitskog prijevoja Vratnika, dočekat će vas s impresivnom kockastom tvrđavom Nehaj, izgrađenom iznad grada 1558. na brdu Kuku.

Gurmanski raj

Foto: National Park Plitvice Lakes archive

Ličko-senjska županija također će osvojiti i vaša nepca! Nudi jedinstvenu kombinaciju okusa koji spajaju planinu i more. Ovdje se susreću mirisi mora, kadulje, masline i bure, kao i mirisi trave i šume. Imate priliku okusiti raznolikost lokalne kuhinje koja obuhvaća plodove mora poput svježe ribe, soli, maslinovog ulja, ružmarina, kadulje i poznate paške janjetine. Na primorju i otoku Pagu možete uživati u sušenom pršutu i siru koji se suše na buri. Malo dalje možete otkriti svježe sireve base i škripavac, janjetinu s ražnja ili ispod peke, zlatno pečene krumpire, kupus, pastrve iz Gacke te gljive u kontinentalnom dijelu regije. Mnogi od ovih recepata potječu iz seljačke i tradicionalne kuhinje, čuvajući običaje i način života te pružajući vam priliku da doživite čari Ličke kuhinje i tradicije.

Inspirativno okruženje

Foto: TB Lika-Senj country

Ličko-senjska županija pruža inspirativno okruženje mira, što se jasno očituje u činjenici da je jedno malo mjesto u ovoj županiji, rodno mjesto jednog velikog vizionara 20. stoljeća, čije su ideje i izumi zauvijek oblikovali svijet. Memorijalni centar Nikola Tesla sastoji se od kombinacije postojećih i novih objekata, a jedan od njih je rodna kuća Nikole Tesle. Ova kuća sada je pretvorena u multimedijalni prostor koji oživljava Teslinu baštinu.

Sadržaj donosimo u suradnji sa Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije