Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tako jednostavno

Ovo je recept za zdravlje i ljepotu: Evo zašto treba piti puno vode!

voda
Foto: Thinkstock
08.01.2014.
u 08:30

Stručnjaci nas gotovo svakodnevno upozoravaju na to da ne zaboravimo popiti svojih osam čaša vode na dan, a ako se bavimo tjelesnom aktivnošću, čak i više

Najmanje dvije litre vode na dan recept je za zdravlje i ljepotu. Stručnjaci nas gotovo svakodnevno upozoravaju na to da ne zaboravimo popiti svojih osam čaša vode na dan, a ako se bavimo tjelesnom aktivnošću, čak i više. Voda čisti organizam iznutra, ali čini i našu kožu i kosu elastičnijom i ljepšom. Dehidracija može biti okidač za mnoge ozbiljne zdravstvene probleme. Osim toga, postoji još nekoliko razloga zašto ne bismo smjeli ignorirati stručnjake kada kažu: pijte dovoljno tekućine!

1. Sprječava debljanje

Ako mislite da ćete se od puno vode samo "napuhati", u krivu ste. Ispijanje dovoljno vode na dan pomaže da ispunite svoj želudac i pomoći će vam da jedete manje ako imate velik apetit. Voda će i očistiti organizam iznutra, a stručnjaci savjetuju da, kada osjetite glad, popijete čašu vode i pričekate s jelom nekih desetak minuta.

2. Čisti organizam

Naviknite se da popijete čašu vode ujutro nakon buđenja na prazan želudac. To pomaže organizmu da izbaci sve toksine zadržane u tijelu u debelo crijevo.

3. Djeluje na kožu

Kada je tijelo dehidrirano, na sve moguće načine pokušat će ˝uštedjeti˝ vodu. Stoga ćete, u nedostatku tekućine u organizmu, imati suhu i manje fleksibilnu kožu, tamne podočnjake i suhe usne.

4. Pomaže u stvaranju novih stanica

Naše tijelo gotovo svakodnevno stvara nove stanice i ispijanje vode pomaže u njihovoj proizvodnji. Zato ispijanje čiste vode pomaže i nakon vježbanja. Osim što ćete time nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili znojenjem, pomoći će i "oporavku" mišića nakon napornog treninga.

5. Zaustavlja glavobolju i liječi neke infekcije

Imate jaku glavobolju? Najčešće nastaje zbog dehidracije koje niste ni svjesni. Isproban recept za uklanjanje boli je popiti puno vode. Bol će uskoro nestati. Kada ste bolesni, često dolazi do dehidracije pa čaša ili dvije vode može pomoći za brži oporavak.

Ako se ne možete natjerati piti dovoljno vode na dan, pokušajte vodu nadomjestiti hranom. Brojno voće i povrće bogato je vodom. Lubenica, papaja, krastavac i celer samo su neki od njih. Njihovom konzumacijom ne nadomještate samo vodu nego i natrij te kalij koji su jako korisni u prevenciji dehidracije.

>>Je li voda iz boce kvalitetnija od one iz slavine?

Komentara 3

AS
asi2013
08:47 08.01.2014.

Od moje četrdesete, dvije litre vode je tlak preko dvjesto, pijem Fursemid 40 mg. a doktor mi je rekao i dva, u jutro i navečer. Ni jedan od ovih vodopija sa svojim savjetima ne kaže nikada o tom problemu!

BI
billynik
09:37 08.01.2014.

A koji to stručnjaci kažu, ni riječi.

LI
liliZG
14:32 09.01.2014.

asi2013 dobro zboriš, tlakaši skupljaju vodu kao spužve i prekomjerna tekućina im još više diže tlak... to vrijedi za zdrave , mlade i niskotlakaše....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije