Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijeme je za...

Eko vrtlarstvo: U vrtu napravite svoj mali raj bez kemikalija

vrt na krovu  (1)
Foto: Privatni album
11.07.2013.
u 10:10

Jeste li se ikad zapitali: zašto još nisam krenuo/krenula s organskim uzgojom biljaka?

Kada govorimo o biljkama, zapravo govorimo o jednom od najvećeg postotka hrane kod ljudi. Zašto ne bi ste u svome vrtu imali organske biljke, koje ne podržavaju korištenje kemikalija te na prirodnim načelima vrtlarstva u svome vrtu imate svoj mali savršeni svijet?!

Što je zapravo ekološko vrtlarstvo?

Ekološko vrtlarstvo je način vrtlarenja u skladu s prirodnim zakonima, pri čemu koristimo samo ekološka prirodna sredstva za zdrav domaći urod, prihvatljivim i čovjeku i prirodi.

To ne znači da je ekološko vrtlarstvo zahtjevnije od konvencionalnog – vrt koji će biti njegovan s organskim metodama, osim vaše brige, brine se i sam za sebe.

No, kako pristupiti ekološkom vrtlarstvu?

Ekološkim pristupom pomažete vrtu da se brine sam za sebe s a time i Vi sami sebi olakšavate i brigu i život.

Biljke će biti snažne ako se brinete za zdravlje tla s prirodnim hranjivim sastojcima organskog podrijetla, uz pomoć mikroorganizama iz tla. Biljkama je potrebna pravilna prehrana, a ono što im najviše treba je vitamini iz B skupine, jer se na taj način snažne biljke bolje i jače bore protiv raznovrsnih nametnika i infekcija.

Ako imate priliku koristite reciklirane materijale u svome vrtu – ekološka svijest u svakom pogledu. Neke od recikliranih materijala mogu biti: posude od hrane za uzgajanje presadnica, plastične boce za grijanje supstrata, plastične posude od voća..

Čuvajte ostatke biljaka u svome vrtu – kao što su grančice ili lišće. Najbitniji razlog tome je taj što kukcima to može poslužiti kao sklonište, a ponekad i pravi smještaj za golaće i puževe. No, neki vrtlari smatraju da kukci mogu na taj način prouzročiti mnogobrojne probleme. Mi Vam savjetujemo da ako to i radite, da radite umjereno, baš onako kako Vi mislite da treba biti.

Koje organske tehnike koristi vrtlar?

Barijere postavite na vrijeme

Zašto je bitno postaviti barijere na vrijeme? Sezonske promjene mogu poremetiti cjelokupni raspored, te nametnici i raznovrsne bolesti mogu se pojaviti na Vašim biljkama i ranije nego što to očekujete. Ako samo malo ranije postavite barijere, možete spasiti svoj vrt od raznovrsnih šteta. Barijere mogu biti ili mreža, vrtlarska vuna ili gusta mreža koja će spriječiti nametnike da na biljkama ostave jajašca.

Ponavljajte liječenje

Organski sprejevi su toksični i brzo se razgrađuju. Iz tog razloga ih morate koristiti češće nego što bi ste koristili sprejeve s organskim kemikalijama, jer ipak iako je njihovo djelovanje jako zdravo i na prirodnoj bazi, jako brzo nakon nanošenja se razgrade.

Kontrolirajte nametnike. Brzom reakcijom u svome vrtu lakše ćete uništiti mnogobrojne nametnike koje će se pojaviti na Vašim biljkama. Ako svoj vrt i biljke redovito pregledavate, nećete imati problema i izbjeći ćete veliku štetu koju bi nametnici mogli prouzročiti.

Zalijevanje biljaka

Ne rasipajte se s vodom i napravite mali bazen ili bačve kako bi na prirodan način došli do izvora vode, maksimalnim upotrebom podzemnih voda i kišnice. Kako voda brzo isparava tijekom toplijih mjeseci, svoje vrtove zalijevajte kasno navečer, kada će se tlo rashladiti ili vrlo rano ujutro prije nego što se tlo zagrije, piše Wish.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije