Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena režima

Večernjakova novinarka isprobala je poznate dijete. Otkriva rezultate izazova života

vaga
Thinkstock
13.07.2017.
u 18:45

Na dijetu sam krenula 9. svibnja i napokon odlučila skinuti kilograme koje sam nakupila još u prvoj trudnoći, no to nije bilo baš tako lako

Čak i kada si postaviš izazov o kojemu ćeš pisati na jednom od najčitanijih portala u Hrvatskoj, strogo se držati dijete nemoguća je misija. Ako ti zbog viška kilograma doslovno nije ugrožen život, motivaciju za dijetu uistinu je teško pronaći. Pogotovo ako znaš da ćeš nakon dva-tri mjeseca odricanja od svega onoga što te do tada činilo sretnim, tih nekoliko izgubljenih kilograma vratiti dok si rekao keks.

Zbog takvih iskustava, ovoga puta sam se odlučila prvo testirati samu sebe. Odlučila sam se skinuti kilograme koje sam nakupila nakon što sam u tri godine dva puta bila trudna. Prvi put sam ostala trudna u travnju 2013. i tada sam se udebljala 22 kilograma od kojih sam 15 uspjela skinuti. No, kada sam dvije i pol godine kasnije ostala drugi puta trudna već sam u startu imala sedam kilograma viška. Iako sam u drugoj trudnoći malo više pazila koliko i kada jedem, opet sam u rađaonu ušla sa skoro 90 kilograma.

Na moju nesreću, nisam jedna od onih žena koje kada se nakon tri dana od poroda vrate iz bolnice i izgledaju kao da nikad nisu rodile (ima takvih, a nisu slavne osobe, majke mi), ja sam svoje nakupljene kilograme uspjela skinuti u idućih 10-11 mjeseci nakon poroda. To su one kile koje zapravo idu lako dolje. No, izgubila sam ono što sam dobila u drugoj trudnoći tako da sam odlučila napokon izgubiti i ono što mi je ostalo od prve trudnoće.

Prije nego što sam se odrekla svega, htjela sam provjeriti moram li baš jesti zobene pahuljice i posni sir svaki dan ostatak svog života ili si nekad mogu priuštiti nešto što je zapravo i ukusno.Dva tjedna sam tako umjesto jednog obroka pojela nešto slatko da vidim hoću li, ako izgubim kilograme, doći na staru kilažu u roku od odmah ili ću moći održavati željenu težinu ako i ponekad pojedem sladoled ili komad torte.

Ono što je i mene samu iznenadilo je da se kroz ta dva tjedna nisam uopće udebljala ako sam uživala u čokoladama, keksima i kolačima. Tada sam shvatila da je stvarno poanta samo u tome koliko kalorija unosiš. Jer, budimo realni, nisam ja nabila tolike kilograme zato što sam imala tri zdrava obroka i nisam jela ništa osim toga. Uživala sam u svemu, a to se na meni i vidjelo.

Na dijetu sam krenula 9. svibnja, a vaga je to jutro prikazivala 74,5 kilograma. Optimistično sam odabrala Dukanovu dijetu jer mi se činila kao najučinkovitija. Trebalo mi je nešto što garantira uspjeh, a dijeta koja se bazira uglavnom na proteinima, činila se kao idealna za mene. Prvih pet dana jela sam samo meso i mliječne proizvode i moram priznati da sam se dobro držala. Živjela sam na pilećim prsima, jogurtima i posnom siru i mislila kako će ovo biti baš lako. U tjedan dana sam izgubila dva kilograma i odmah sam se osjećala puno bolje i lakše. No, kako su dani prolazili tako je Dukanova dijeta bila sve teža.

Kad moraš kuhati suprugu i djeci i kada je 'što ćemo jesti?' jedna od najvećih briga svakoga dana, salata i pileća prsa postaju sve odbojnija. Oni bi jeli domaću tjesteninu, pizze, krumpir, rižota i lazanje, a to je sve ono što je, prema Dukanu, naravno zabranjeno. I onda kad napraviš raviole u kojima se svi doslovno guše ne možeš ih jednostavno ignorirati kao niti pizzu koju suprug malo-malo pravi i za svaku govori 'ovo je najbolja dosad'.

Onda dođe sinov prvi rođendan pa prijateljica ima djevojačku večer, a idemo i na svadbu i tako od moje Dukanove dijete nema skoro više ništa. Jedem ja i dalje uglavnom proteine, ali se počastim i tortama koje obožavam praviti, ali i svime drugim što skuhamo.

Kada si na dijeti najbolje bi zapravo bilo biti u potpunoj izolaciji. Jer mi stvarno nije jasno kako ću doći na svadbu i pojesti jedan komad bijelog mesa i cijelu večer piti vodu. Neka se javi onaj tko to može i svima nam otkrije kako?

Unatoč gotovo svakodnevnim kršenjima dijete, nakon tri tjedna, odnosno 30. svibnja bila sam na 70,8 kilograma što znači da sam izgubila 3,7 kg.

U ta tri tjedna sam čak i vježbala svaku drugu-treću večer. Hvala bogu na današnjoj tehnologiji i internetu pa i majke s dvoje djece, kada završe u 22 sata sa svim kućanskim poslovima, a djeca napokon zaspu, mogu u toplini svoga doma, mrtve umorne, odvježbati pola sata uz raznorazne online trenere koji svoje snimke objavljuju na YouTubeu.

Nakon tri tjedna Dukanove dijete odustala sam od toga da govorim da sam na 'Dukan dijeti' jer se stvarno više nisam pridržavala gotovo ničega što ona nalaže.

Nastavila sam paziti što jedem, količinski sam prepolovila obroke i nastojala sam jesti više proteina, a manje 'loših' ugljikohidrata. Ručala bi uglavnom ono što bi kuhala i svojima taj dan, ali ne bi pojela sve ostatke od djece kao što sam inače to radila jer mi bude žao da se hrana baca. Sada sam počela ostavljati za večeru ono što se ne pojede ili kuhati da bude dovoljno samo za ručak ako je nešto što se ne može podgrijavati.

Kako sam kroz dva tjedna bila na istoj kilaži, odlučila sam ponovno na dijetu. Ovoga puta kocka je pala na onu '10 posto'. Od 21 dan koliko dijeta treba trajati, izdržala sam 10, ako i toliko.

Uz posao, brigu za djecu i kuću jednostavno mi se nije dalo kuhati svaki dan posebno sebi, a posebno njima. Ovoga puta sam odlučila malo više paziti i kile su počele ići dolje. 26. lipnja napokon sam bila ispod 70 kilograma, a vaga je to jutro pokazivala 69. Nitko sretniji od mene jer sam sa 67 prvi puta ostala trudna i tada se nisam imala osjećaj da sam 'debela'.  

Dva mjeseca nakon što sam krenula s dijetama, 9. srpnja bila sam na šest kilograma manje i iako se čini jako malo, meni je jako puno. Odvikla sam se navike da tijekom posla stalno nešto grickam i kukam kako ne mogu smršaviti. Također, više ne pojedem za ručak za tri osobe nego za sebe jednu i čudim se sama sebi kako mi malo treba da budem sita.

Iako nisam uspješno privela kraju niti Dukanovu dijetu niti onu 'deset posto', dovela sam se u red. Istina, ima dana kada pojedem više nego što bi trebala, no onda idućih nekoliko dana pripazim i pravilnije se hranim.

Ono što sam sama shvatila u ova dva mjeseca je da nikakva dijeta nije potrebna da bi se kilogrami izgubili već je potrebno promijeniti prehrambene navike. To je ono čega se definitivno držim i čega ću se, nadam se, držati i  u budućnosti. 

Komentara 3

PA
Pajkoslava2
18:14 13.07.2017.

samo lchf za uspješno skidanje kg.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
05:43 14.07.2017.

to bar svi znaju. Niti jedna "dijeta" (sto je izraz apsolutno suprotnog znacenja od onoga na koje vecina citatelja misli) nikad u povijesti nikome nije pomogla prirodnim nacinom skinuti viske kilograma. Za takovo nesto, uz prehranu (iliti dijetu) potrebni su sati zaista teskog i iscrpljujuceg fizickog napora, bilo u teretani, bilo u stvarnom zivotu. Doticna novinarka nije u stanju napraviti takovo nesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije