Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA
Povratak na članak

Dva hrvatska ulja među najboljima na svijetu

Maslinova ulja istarskih proizvođača Olea B.B. i Žigantea osvojili su prva mjesta u svojim kategorijama

Komentari 38

TR
trias
14:48 29.11.2011.

Svaki put kad pročitam hvalospjeve na to njihovo ulje i Istre čudim se ...svatko tko je probao ulje primjerice sa Korčule zna što je pravo ulje!To što prodaju Istrijani nema veze sa kvalitetnim maslinovim uljem!To nema ni mirisa ni okusa ali jedno se mora njima priznati da su od govna napravili brand!Imao sam ulje od onog Chiavalona iz Istre koji ga prodaje po cijeni lijeka i usporedio ga sa uljem moje obitelji morao sam se zaista nasmijati od kud im drskost to njihov proizvod nazvati uljem!

VL
OB
-obrisani-
15:08 29.11.2011.

Točno tako, ali znaš onu o lijenim Dalmatincima...

VL
JO
jojojoj
15:17 29.11.2011.

istarske i dalmatinske masline nisu jako različite - razlika je u tome kada se masline beru i kako ih se preša, ostalo su nijanse. o ukusima se ne rsapravlja, ali puno veću punoću okusa imaju gorča i jača, uglavnom istarska, ulja koja se rade od ranije ubranih maslina koje se potom hladno prešaju. u dalmaciji sve više uljara radi na ovaj način, ali i dalje prevladavaju staromodne metode kojima se od prezrelih maslina dobije svijetložuto ulje bez gorčine...

VL
TR
trias
15:32 29.11.2011.

jojojoj ...... Reci mi molim te koliko si do sada ubrao maslina i napravio ulja! DŠ..... Ako si ikad vidio vinograde na otocima ili u priobalju onda se nadam da shvaćaš koliko si glup tvrdeći kako su Dalmatinci lijeni!

VL
Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
17:04 29.11.2011.

kad bi zavist bila tražena roba na svjetskom tržištu, hrvati bi bili jedan od najbogatijih svjetskih naroda, a trias vodeći tajkun

VL
LI
libero
17:21 29.11.2011.

Vi se u maslinovo ulje razumijete ko Marica u ***...Nekada je maslinovo ulje bilo maslinovo, kad su ga naše žene i divojke upotrebljavale za mazanje pupka i pod pupka. A danas je svejedno bilo ono iz Istre Dalmacije Španije ilii Turske. jedino razlika je u cijeni. Naši maslinari naprave 100litara maslinovog ulja i drže ga po sto i više kuna za litar, i od tog ulja htijeli bi živijeti cijelu godinu.......

VL
OB
-obrisani-
17:34 29.11.2011.

Htio sam reći da su Istrani poduzetniji od Dalmatinaca. Jasno je da branje maslina nije nimalo jednostavan posao i da tu lijenost ne prolazi. --- 29.11.2011. u 15:32h trias je napisao/la:

VL
DU
Deleted user
17:50 29.11.2011.

U članku nema temeljne informacije iz RH koja bitno doprinosi razumijevanju pojave da baš istarska ulja dobivaju nagrade. Naime, njihova županija financira tamošnjim proizvođačima ulja sve popratne troškove oko slanja uzoraka i administrativnog dijela posla. Pogađate, županije južno nisu spremne ni djelomično sufinancirati troškove tog tipa maslinarima pa se onda javlja neravnoteža odnosno istarska ulja su dominantna po brojnosti, a dalmatinskih je poslano koliko ruka stolara ima prstiju. I onda se ta nejednakost u startu (jer ti troškovi nisu nebitna stavka za manje maslinare), koja se naposljetku odrazi i u nagradama, tumači onako hrvatski - kao razlika u kakvoći ulja u svjetlu regionalne netrpeljivosti. Pouka bi bila da se \"opatrne\" po svim ostalim županijama da slijede primjere iz Istre i omoguće svojim proizvođačima da sudjeluju jer jedino tako se stvaraju brandovi na kasniji ponos i diku!

VL
SJ
Sve je uzalud
18:11 29.11.2011.

1.dio Proizvođač sam maslina.Jedan dio ulja radim na nov način (nove makinje taljanskog prizvođača gdje se maslina sjeće kida nožima u mlinu, od masline se dobije klasična pašteta tako da je koštica samlivena i dodatno pojačava gorčinu-paljevinu ulja) masline beremm zelene,odmah ih preradim naravno i prodam mjere se kiseline itd. Naravno po ocjeni degustatora vrhunsko ulje. Za sebe radim na stari način( stare makinje sa športama i gdje se maslina mlije tako da košticu ne samljie i dodatno ojača trpkost ulja.) Pokušavam ubrati masline koje su već prilično zrele. U tom masliniku za sebe ostavim masline za stari način neka zriju a berem za novi.Stavim ih u vodu može morsku (da voda iz nje izbije svu gorčinu i prljavštinu)nakon 15-20 dana masline se ocijede i idu na preradu na stari način.Voda se nakon toga baca. Treba samo pomirisati vodu nakon močenja maslina to je živi smrad koji u preradi na novi način, je sastavni dio \"Djevičanskog ulja\" naravno jer ga se ne moći već odmah prerađuje. Za preradu na stari način zagovaratelji kažu da maslinovo ulje gubi na kvaliteti da su športe prljave i sl, da su kiseline velike.

VL
SJ
Sve je uzalud
18:12 29.11.2011.

2.dio Istina je slijedeća za ulje na stari način: -Ulje je gusto jer separator nije separirao mikronske čestice iz ulja koje nakon fermentiranja, taloženja i pretakanju daje onu prekrasnu mirnoću mirisa okusa i draži nepce. Usporedite sa crnim vinom pa će te utvrditi da ono mora čekati da se talog slegne da da vinu ono što mu treba i da se nakon fermentacije pretoći. -Ulje je začin, a začin treba biti ugodan podatan i da stvara harmoniju mirisa i okusa u hrani kojoj se dodaje -Maslina je voće i treba se brati zrela. Šta ne jedete zelene banane i ostalo voće. voće se konzumira uvijek zrelo. Postotak ulja kod zrele masline je 1zmeđu 15 i 20% na 100 kilograma maslina 15-20 litara ulja. Znači 100 kg maslina 120 kuna za preradu dobiješ ulje pomnožiš sa 50 i dobiješ što dobiješ.

VL
SJ
Sve je uzalud
18:18 29.11.2011.

3.dio Istina je slijedeća za ulje na novi način: -Maslina se bere nezrela maslina je voće a voće se ne prerađuje gorko kiselo trpko i neukusno. -Bere se nezrela jer tada je najteža i to odgovara prerađivačima jer uzimaju zaa preradu po kilogramu. Postotak ulja kod zelene masline ne crne i ljubičaste je između 8 i 12 % na 100 kilograma maslina 8-12 litara ulja. Znači 100 kg maslina 120 kuna za preradu dobiješ ulje pomnožiš sa 50 i dobiješ što dobiješ. Prerađivači su u sprezi sa proizvođačima opreme. Proizvođači opreme organiziraju i financiraju takmičenja daju medalje i plakete naravno jer se na taj način njihovi strojevi prodaju skupa sa svima onima koji lobiraju za ovaj način. Samo onaj koji se nije pojavio na takmičenju nije dobio medalju ili plaketu za djevičansko ulje. - ulje je rijetko-vodnjikavo- gorko peće za grlo žestoko kad otvoriš flašu peće za oči-miris ima po travi na tek pokošenom dinamovom stadionu, možeš ga zračiti koliko hočeš ali uzalud.

VL
SJ
Sve je uzalud
18:18 29.11.2011.

4.dio Vi jedite drago pučanstvo \"novo\" ulje a ja ču \"staro\" ja neznam šta vi osjećate kada zalijevate ribu zelje mese sa novim, vi neznate što ja osječam sa starim uljem, uvijek imam susret sa vilinim mirisima uz ribu, meso zelje i topao kruh zaliven starim uljem, doživjeti stotu uz stao ulje. Sve ono što navodno nevalja kod stare prerade a valja kod nove prerade sve te kiseline, oksidante i sl. možete nadoknaditi sa žlicom margarina, ali nikad nećete osjetiti. Meni je moje ulje sastanak sa vječnošću. Uz nužno poštovanje neka istrijani naprave ulje kao što ga mi napravimo. Neka bude takvog ukusa Biznis je biznis što je razumljivo, koliko vas je puta prevario.

VL
ST
strike
18:38 29.11.2011.

Tko voli ulje od nezrelih maslina neka voli. Osobno mi je neusporedivo bolje ulje dobiveno na tradicionalan način ( obrana sa drveta zrela, odležala u moru s čim se gubi gorčina, a miris i okus je topao)

VL
Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
18:52 29.11.2011.

@mirakul, o načinu prerade maslina se može raspravljati, ne slažem se baš da je sve staro bilo bolje i ukusnije, ali stoji i to da u malinarstvu kao i vinarstvu i svemu drugom ima i trendova i mode, a i navika... ali žlicom margarina (otpada kod proizvodnje biljnog ulja) se ne može nadoknaditi ništa, osim unijeti u sebe nepotrebne transmasne kiseline

VL
OB
-obrisani-
19:08 29.11.2011.

ops....a mislija san da se radi o uju na platnu....

VL
Avatar tecnomafia
tecnomafia
19:17 29.11.2011.

Bilo Istarsko ili Dalmatinsko Maslinovo ulje je dobro a iako sam iz Istre i sam proizvedem oko 1100 do 1200 litara ulja više volim i više mi odgovara Dalmatinsko ulje. Ja prodajem Istarsko maslinovo ulje i po mom ukusu to je ulje jako i pikantno dok su Dalmatinska ulja blaža a samim time i ukusnija. Uz moje ulje ja iz Dalmacije uzmem oko 50 litara i to potrošim na godinu. Zato prestanimo čije je bolje jer sve ovisi šta tražimo od ulja. Nemamo svi iste ukuse.

VL
TR
trias
19:21 29.11.2011.

Palac gore za tvoj komentar.Samo se bojim da ostale nisi dotaknuo jer kako slijepcu objasniti što je televizor!Tko nije probao dalmatinsko maslinovo ulje taj ne zna što je ulje!Obišao sam Španiju,ItalijuFrancusku i osim portugalskih i marokanskoh učlja probao sam sve i mogu reći,,svima svaka čast ali ulje iz Dalmacije je broj jedan,, i Amen!Istriani su kao što sam rekao lukavo iz govna napravili proizvod!!!!

VL
Avatar tecnomafia
tecnomafia
19:47 29.11.2011.

Odgovor Triasu. Ja sam moje rekao i stojim do toga, Prvi put kada sam kušao Dalmatinsko maslinovo ulje a bilo je to davne 86 god nepce i grlo su mi rekli evo lijeka za me ali prijatelju moj još ču ti i ovo reči da si točno opisao da puno ljudi uopče nezna ama baš ništa o uljima i slušaju ono što drugi kažu a mi u Istri toliko veličamo i uz istu kvalitetu kao što je dalmatinsko ulje imamo bolju potražnju a i samim time i prodaju. To je sve reklama a dobra reklama znači i višu cijenu ulja. Za mene je kvalitetnije Dalmatinsko ali pokušaj ga ponuditi Talijanu,Slovencu,Austrijancu nemaju pojma što hoče a hoče da što više grebe i da je što pikantnije. Pozdrav Dalmaciji.

VL
Avatar tecnomafia
tecnomafia
19:51 29.11.2011.

Prodajem Istarsko maslinovo ulje a za osobne potrebe koristim Dalmatinsko sa Korčule i Brača. Lijek u oba slučaja i nemogu se nikako odlučiti koje je bolje. Ne daj se Dalmacijo.

VL
TR
trias
20:05 29.11.2011.

tecnomafia Velika ti hvala na iskrenosti...isto tako sam ja iskren i kažem,što će nama u Dalmaciji vrhunski proizvod kad ne shvaćamo što je markening i reklama!Zato Chivalonu i ostalima{naročito mjerodavnim u Županij} skidam kapu do poda za pametno reklamiranje!nisam uopće ljubomoran,dapače drago mi je za bilo koga iz Hrvatske kad nešto uspije plasirati!Često samu Istri od 1996 godine i svjedok sam kako se razvila poljoprivreda u Istri!Zzmimi kao primjer vivara Matoševića ..on na početku nije imao uopće svoje grožđe a radio je vrlo dobro vino!To je umijeće!Pozdrav u Istru!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.