Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Dva hrvatska ulja među najboljima na svijetu

bracni par Belić
29.11.2011.
u 14:00

Maslinova ulja istarskih proizvođača Olea B.B. i Žigantea osvojili su prva mjesta u svojim kategorijama

RIM – Jednosortno ekstradjevičansko maslinovo ulje jakog ukusa istarskog proizvođača Olea B. B. proglašeno je najboljim u toj kategoriji, a biološko ekstradjevičansko maslinovo ulje istarskog proizvođača Gaincarla Žigantea proglašeno je najboljim u kategoriji biološke agrikulture. Dva su hrvatska ulja u dvije kategorije, od ukupno 20 kategorija koliko ih se ocjenjivalo, osvojila prva mjesta u Flos Olei, vodiču najboljih maslinovih ulja na svijetu za 2012. godinu. Taj vodič, koji priprema Marco Oreggia, objavljuje na gotovo 800 stranica karakteristike i ocjene ulja iz 43 zemlje svijeta, od Japana do Argentine preko neizostavnih europskih zemlja, najvećih svjetskih proizvođača maslina, kao što su Španjolska, Italija i Grčka. Iz godine u godinu sve više zemalja sa svojim uljima želi sudjelovati u tom vodiču.

Predstavljanje vodiča kroz najbolja svjetska ulja uz dodjelu nagrada najboljim proizvođačima maslinova ulja održano je sinoć u palači Rospigliosi. Bračni par Bosiljka i Duilio Belić, osnivači tvrtke Olea, već su jednom dobili nagradu vodiča najboljih maslinovih ulja.

– Ugodno smo iznenađeni ovogodišnjom nagradom – kazao nam je Duilio Belić. Njihovo ulje ocijenjeno je sa 96 od maksimalno mogućih 100 bodova koje dijele degustatori.

Giancarlo Žigante, poznat i po tartufima, također je došao na rimsku svečanost i, dakako, vrlo je zadovoljan što je njegovo ulje proglašeno najboljim u kategoriji bioloških. Dobilo je 95 od sto mogućih bodova.

Među nagrađenima su, uz dva iz Hrvatske, i proizvođači iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Argentine i Slovenije. Degustatori su okusili više od tisuću ulja koja su svrstali u 20 kategorija za nagrade.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
15:08 29.11.2011.

Točno tako, ali znaš onu o lijenim Dalmatincima...

JO
jojojoj
15:17 29.11.2011.

istarske i dalmatinske masline nisu jako različite - razlika je u tome kada se masline beru i kako ih se preša, ostalo su nijanse. o ukusima se ne rsapravlja, ali puno veću punoću okusa imaju gorča i jača, uglavnom istarska, ulja koja se rade od ranije ubranih maslina koje se potom hladno prešaju. u dalmaciji sve više uljara radi na ovaj način, ali i dalje prevladavaju staromodne metode kojima se od prezrelih maslina dobije svijetložuto ulje bez gorčine...

TR
trias
14:48 29.11.2011.

Svaki put kad pročitam hvalospjeve na to njihovo ulje i Istre čudim se ...svatko tko je probao ulje primjerice sa Korčule zna što je pravo ulje!To što prodaju Istrijani nema veze sa kvalitetnim maslinovim uljem!To nema ni mirisa ni okusa ali jedno se mora njima priznati da su od govna napravili brand!Imao sam ulje od onog Chiavalona iz Istre koji ga prodaje po cijeni lijeka i usporedio ga sa uljem moje obitelji morao sam se zaista nasmijati od kud im drskost to njihov proizvod nazvati uljem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije