Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješavanje konflikta

Držite se ovih pravila u svađanju s partnerom

svađa
Arhiva VL
16.05.2012.
u 19:01

Zapamtite, ako se svađate s nekim, to znači da vam je stalo do te veze. Inače biste osobu samo ignorirali i otišli

 

 

Pravilo 1. Nemojte vikati

Ako počnete vikati, pravi problem postat će sve dalji i nakon nekog vremena nećete znati zašto se svađate. Ako druga osoba počne vikati, smirite se i nemojte dodavati ulje na vatru.  

Pravilo 2. Uvijek započnite i završite razgovor tvrdnjom da vam je stalo do te osobe

Nikad ne podcjenjujte snagu i važnost izjave da vam je stalo do druge osobe i da vjerujete u nju.

Pravilo 3. Budite otvoreni prema ideji da ste pogriješili, iako ste sigurni da niste

Ljudi se rijetko kad uzrujaju bez razloga. Uvijek postoji mogućnost da je netko s kime ste se posvađali u pravu.

Pravilo 4. Nemojte generalizirati

Ako spominjete ponašanje druge osobe, nemojte govoriti općenito, već budite precizni i spomenite samo konkretne primjere. Ako počnete generalizirati, samo ćete potaknuti obrambeni stav, ali ako se fokusirate na konkretne primjere, možda će shvatiti da je pogriješio/la. 

Pravilo 5. Uvijek se prvi ispričajte

Iako želite čekati da se druga strana prva ispriča, potrudite se biti \"veća osoba\". Ako se ispričate prvi, dajete do znanja da vam nije važno tko je u pravu i da se želite pomiriti.

Pravilo 6. Otkrijte što je ispravno, a ne tko je u pravu

Dok razmišljate o tome što se dogodilo, pokušajte odmaknuti se od situacije i sagledati što je ispravno, a što pogrešno samo na temelju činjenica, bez osjećaja, kao da je riječ o drugima, a ne o vama.

Pravilo 7. Nemojte psovati

Kao i vikanje, psovke potiču odmicanje od pravog razloga svađe. Druga osoba neće čuti što pričate nego samo vaše psovke. S vremenom će vas prestati slušati. 

Pravilo 8. Ne vrijeđajte

Ako nekoga nazivate pogrdnim imenima, to se pretvara u potpuno novu sferu konflikta. Probajte se smiriti i misliti o pravom razlogu svađe i načinu rješavanja. 

Pravilo 9. Podsjetite se na to da i druga strana želi pomiriti se s vama

Vjerojatno osjećate kao da vas druga osoba ne sluša i kao da je nije briga za vašu stranu priče. Da se ne želi pomiriti, ne bi se ni svađala s vama.

Pravilo 10. Ne očekujte da vas netko ispuni kao osobu

Pokušajte shvatiti da nitko ne može ispuniti praznine u vašem životu, koliko god vi to željeli. Nemojte očekivati nemoguće stvari od ljudi. 

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
15:11 18.05.2012.

ja sam već u fazi otišla, dakle ne moram ni čitati dalje......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije