Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crteži

Dizajnerica koja je oživjela modnu ilustraciju

modna ilustracija
arhiva VL
16.05.2010.
u 19:00

Hlače koje je 1911. slavni ilustrator Georges Lepape (1887.-1971.) naslikao prema dizajnu Paula Poireta bile su šokantne za ono doba, ali važne za budućnost modnog odijevanja

Hlače koje je 1911. godine slavni ilustrator Georges Lepape (1887.-1971.) naslikao prema dizajnu Paula Poireta bile su šokantne za ono doba, ali važne za budućnost modnog odijevanja i pokazuju bitnu ulogu modnih ilustracija u sociokulturnoj povijesti svijeta. Takve su hlače ove sezone u modi! No ne i u vrijeme kad su ih Poiret i Lepape lansirali. Tada je to bilo tek znalačko previđanje fizičke slobode u odijevanju kakva je uslijedila puno kasnije. Ne bismo to znali da nije bilo modne ilustracije.

Lepape i Poirot ostavili su u nasljeđe brojne zajedničke modne albume, i nisu bili jedini dvojac u povijesti mode koji je znao da je umnožavanje modnih slika presudno za medij mode, pa i za samu definiciju jezika mode! René Gruau (1909.-2004.) bio je zadnji modni ilustrator prije negoli je modna fotografija skinula s trona modnu ilustraciju. Danas je pak modna fotografija nešto što se samo po sebi podrazumijeva, no val novih modnih ilustratora govori da to baš i nije tako. Da se modna ilustracija reinkarnirala, da se iznova rodila, upravo dokazuje i izložba diplomirane modne dizajnerice Ane Androić-Knežević u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu. Ana je izuzetno talentirana modna crtačica čiji nerv za punokrvni smisao modne slike je nepogrešiv! Podržali su je u tome na studiju modnog dizajna na zagrebačkom TTF-u.

“Mladim modnim dizajnerima obično bubnja u glavi šivati, šivati, šivati! – kaže Ana – a ja sam samo željela crtati, crtati, crtati!”. Njezini modni akvareli, pasteli, crteži olovkom i tušem govore da voli figuru, lik i lice, dane u pokretu, podvučene kontrastnim elementima, u kojima se u boji i sadržaju slike izmjenjuju nježno i grubo, svjetlost i sjena. Ana je ilustrirala za magazin Elle. Upravo te ilustracije navode nas da zaključimo kako je šteta što se u magazinima češće ne koristi modna ilustracija. Jasno je da danas modna ilustracija nema snažan utjecaj kao kad još nije bilo masovne proizvodnje mode, pa su dame znale što je u modi zahvaljujući upravo modnim slikama i crtežima objavljenim u magazinima. Te su ilustracije ubrzavale promjenu trendova, što znači da su stvorile i definiciju mode kao brze izmjene modnih stilova. Ilustracija Ane Androić-Knežević govori o novim modnim trendovima, ali i o svim ostalim stvarima koje se tiču žene, ženskog tijela, njezine povijesne, pa i rodne uloge. Slike su to pune značenja i izvan svemira ženskog tijela!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije