Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićna preporuka

Dingač Hilić 2016. s Pelješca moćno je vino za blagdanski stol

20.12.2022.
u 09:35

Proizvodi se od izvorne sorte plavac mali s lokaliteta Dingač, na strmim južnim obroncima pelješkog poluotoka. Jedan od manje znanih, ali na putu da postane poznat je Dingač 2016. obiteljske vinarije Hilić iz Kune Pelješke

Vino i sam pojam Dingača u Hrvatskoj (i šire) postao je statusni simbol, zaštitni znak Pelješca, najjači odraz terroira poluotoka. Ime Dingač zaštićeno je 1961. te je time postalo prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom. Proizvodi se od izvorne sorte plavac mali s lokaliteta Dingač, na strmim južnim obroncima pelješkog poluotoka. Jedan od manje znanih, ali na putu da postane poznat je Dingač 2016. obiteljske vinarije Hilić iz Kune Pelješke, duboke rubinskocrvene boje, osebujnog i raskošnog bouqueta, fino naglašene sortne arome i skladne punoće okusa.

Pravi je primjerak Dingača koji potvrđuje posebnost i originalnost plavca maloga s Pelješca. Na mirisu prevladavaju arome tamnoga voća, ukuhane šljive i borovnice, ovijene mineralnošću, tipičnom za odležani Dingač, uz nježne note dima, čokolade, kave. Vrlo slojevit miris prati i okus u kojemu prevladava zrela voćnost suhe šljive. Vino je potpuno suho, tanini i alkohol skladni, a kiseline blage. Svoju kompleksnost duguje odležavanju dijelom u velikim (1000 l), a dijelom u malim bačvama (225 l), najmanje dvije godine te nakon toga dodatno odležava u boci. To je vino koje paše uz domaću dalmatinsku hranu - pršut i odležane sireve, uz slane srdele, uz plavu ribu i crveno meso na žaru ili uz sočnu pašticadu: nadopunit će idealno vaš blagdanski stol svojom punoćom okusa, a pritom vas oduševiti i povoljnom cijenom!

Vinarija Hilić nalazi se u Kuni Pelješkoj, gdje je vlasnik vinarije Alen Hilić zasadio vinograde rukatca i malo pošipa jer većinu pošipa kupuje na Korčuli, u Čari. Vinogradi s plavcem malim nalaze se u Janjini, predjelu Krc i na Dingaču. Osim najpoznatijeg Dingača, Hilići imaju još 4 etikete - Rukatac, Pošip, Rosé i Plavac mali Selection. Većinu vina proda ljeti, u svojem wine-baru u Vignju, a u Kuni Pelješkoj uređuje kušaonicu koja će biti spremna za sljedeću sezonu. Dobrodošli!

Foto: Julio Frangen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije