Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardiovaskularne bolesti

Dijabetes tipa 2 iznimno opasan za srce, oboljeli nesvjesni povećanog rizika

02.10.2018.
u 20:18

Dvije od tri osobe imaju čimbenike rizika od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, jedna od četiri osobe smatra da ima mali rizik od KV bolesti.

Osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 imaju od dva do šest puta veći rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti nego osobe koja nemaju šećernu bolest. Od 425 milijuna oboljelih od šećerne bolesti, tip 2 čini oko 90 posto.

Neki su to od podataka iz anketa o svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima među osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2, koju je objavila Međunarodna dijabetička federacija (IDF) u povodu Svjetskog dana srca. Rezultati ove globalne ankete važni su i u domaćem kontekstu jer se prema novom izvještaju HZJZ o vodećim uzrocima smrti u RH, kardiovaskularne bolesti nalaze se na prvom, a šećerna bolest na četvrtom mjestu vodećih uzroka smrti.

Pogledajte video - Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Podaci ispitivanja “Uzeti dijabetes k srcu” govore i kako dvije od tri osobe imaju čimbenike rizika kardiovaskularnih (KV) bolesti ili su već imale KV događaj. Međutim, jedna od četiri osobe smatra da ima mali rizik od KV bolesti. Jedna od četiri osobe nije nikada razgovarala ili se ne sjeća da je razgovarala sa svojim liječnikom o KV rizicima, dok se istovremeno čak tri od četiri osobe oslanjaju se na informacije o KV bolestima koje su dobili od svog liječnika.

Čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti su visoki krvni tlak, nekontrolirana razina šećera u krvi, visoki kolesterol, a kardiovaskularni događaj predstavlja angina pectoris, srčani udar, moždani udar ili zatajenje srca.

Podaci ispitivanja pokazuju kako su ispitanici oboljeli od dijabetesa tipa 2 podcijenili svoj rizik od kardiovaskularnih bolesti unatoč visokoj učestalosti KV događaja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije