Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivost

Danas je službeno prvi dan proljeća: Znate li zašto već dugi niz godina dolazi dan ranije?

magnolija,toplo vrijeme
Marko Lukunić/PIXSELL
20.03.2021.
u 07:00

Iako smo uvijek učili da počinje 21. ožujka, zadnjih dvadesetak godina to se malo promijenilo.

Iako je magnolija na zagrebačkom Tomislavovom trgu već procvjetala i temperature su blago narasle, proljeće službeno počinje danas, 20. ožujka u 10 sati i 27 minuta. 

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba počinju 21. u mjesecu, osim jeseni koja dolazi 23., stručnjaci su otkrili kako već dvadesetak godina proljeće dođe dan ranije jer postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba - meteorološka i astronomska. 

VIDEO Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto nekada ne dođe 21. ožujka?


 

Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju spuštanje i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stupnjeva u odnosu na orbitu oko Sunca. Tako nam ove godine proljeće stiže danas prijepodne.

Pogledajte kako izgleda procvjetala magnolija u Zagrebu:

Posebna vrsta kukca mogla bi smanjiti alergije izazvane ambrozijom:

magnolija,toplo vrijeme
1/5

Komentara 9

ZZ
zivadin.zivko.kurtovic
10:19 20.03.2021.

Oh, BZW; ... još uvijek neznamo zašto već dugi niz godina proljeće dolazi dan ranije ... čini mi se da niti "novinar" ne zna ...

ZZ
zivadin.zivko.kurtovic
10:14 20.03.2021.

Zemljina rotacijska os uvijek je nagnuta 23,5 stupnja u odnosu na orbitu oko Sunca.

Avatar EtTore
EtTore
11:46 23.03.2021.

Pocinje dan ranije da bi SEZONA bila duza da Dalmatinci mogu vise *Apaniti na apartmanima! Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahhahahahahahahahahahahahahahahaha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije