Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvrstite ga u prehranu

Daje najbolje rezultate: Ovo voće idealno je za mršavljenje

shutterstock
30.01.2024.
u 12:30

Voće s nižim glikemijskim indeksom obično ima malo kalorija i puno vlakana i vode, što može pomoći pri regulaciji težine.

Voće ima visoku nutritivnu vrijednost, a istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija voća može pomoći pri mršavljenju. Budući da je voće bogato vlaknima i vodom, pomaže vam da se osjećate sitima, zbog čega je manja vjerojatnost da ćete se prejedati. Grejpfrut, jabuke, avokado i lubenica među najboljim je voćem koje podržava planove mršavljenja, prenosi Yahoo.

Voće je bogato antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima, što je dobro za cjelokupno zdravlje. Obično se sastoji od 80% do 90% vode. Prirodni šećeri u voću mogu pomoći zadovoljiti želju za slatkim, dok vlakna potiču zdravlje probavnog sustava. Visok sadržaj vlakana i vode pomaže vam da se osjećate sitima, pa ćete vjerojatno jesti manje.

VEZANI ČLANCI: 

Mnogo se voća promovira kao superhrana, odnosno hrana bogata hranjivim tvarima, jer može pozitivno utjecati na zdravlje i prevenciju bolesti. Ove namirnice trebaju biti dio uravnotežene prehrane koja uključuje različito voće, povrće, cjelovite žitarice, mliječne proizvode i nemasne proteine.

Voće s nižim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks (GI) mjeri koliko se brzo ugljikohidrati razgrađuju i utječu na razinu glukoze (šećera) u krvi. Hrana s visokim GI brzo se probavlja i ima tendenciju porasta šećera u krvi. Hrana s nižim GI, kao što je voće, sporo se probavlja, što pomaže u sprečavanju skokova šećera u krvi i omogućuje vam da se dulje osjećate sitima. Voće s nižim GI obično ima malo kalorija i puno vlakana i vode, što može pomoći u regulaciji težine. Neki od njih su:

Grejp: Polovica grejpa ima 53 kalorije, 12 g šećera, gotovo 2 g vlakana i sastoji se od 91% vode. Istraživanja pokazuju da konzumacija svježeg grejpa može pomoći pri mršavljenju.

GALERIJA: Vitamin C ubrzava sagorijevanje masnoća? Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za gubitak kilograma

1/8

Jabuke: Srednja jabuka ima 95 kalorija, 19 g šećera i 3 g vlakana. Hrana bogata vlaknima i niskim GI poput jabuka može smanjiti skokove šećera u krvi i pomoći pri kontroli težine.

Avokado: Avokado srednje veličine ima oko 240 kalorija. Međutim, avokado ima vrlo malo šećera, samo oko 0,4 g po komadu. Redovita konzumacija avokada povezana je s nižom prevalencijom prekomjerne težine i pomaže pri smanjenju debljanja.

Kruške: Kruška srednje veličine ima 100 kalorija, 17 g šećera i 5,5 g vlakana. One su među najboljim namirnicama bogatim vlaknima i niskim GI za sprječavanje skokova šećera u krvi i debljanja.

Maline: Šalica malina ima oko 64 kalorije, 5 g šećera, 8 g vlakana i oko 86% vode. Kombinacija bogata vlaknima i malo kalorija pomaže u kontroli gladi i težine.

Naranče: Jedna naranča ima oko 62 kalorije, 12 g šećera i 3 g vlakana. Također se sastoji od oko 87% vode. Flavonoidi citrusa mogli bi biti od pomoći u liječenju pretilosti.

VEZANI ČLANCI: 

Jagode: U šalici jagoda dobit ćete oko 53 kalorije, 8 g šećera i 3 g vlakana, s udjelom vode od 91%.

Banane: Jedna srednja banana ima oko 105 kalorija, 14 g šećera i 3 g vlakana i oko 75% vode. Istraživanja pokazuju da su banane povezane s manjim debljanjem, ali povezanost nije tako jaka kao kod jabuka, krušaka i bobičastog voća.

Breskve: Srednja breskva ima oko 59 kalorija, 13 g šećera i 2 g vlakana, s udjelom vode od 89%.

Dinja: Jedna dinja ima približno 60 kalorija, 14 g šećera i 2 g vlakana i više od 90% vode.

Kivi: U jednom plodu kivija unijet ćete oko 42 kalorije, 6 g šećera i 2 g vlakana. Ima sadržaj vode od 84%. Istraživanja pokazuju da kivi može biti od pomoći u kontroli težine.

Voće s višim glikemijskim indeksom

Neko voće ima viši glikemijski indeks, ali još uvijek može pomoći u regulaciji težine ako se jede umjereno. Jedna kriška lubenice ima oko 46 kalorija i 9 g šećera. Također se sastoji od oko 92% vode, ali ima manje od grama vlakana. Taj visok sadržaj vode može pomoći u obuzdavanju gladi na nekoliko sati, a lubenica je zdrava alternativa prerađenim grickalicama. Jedenje lubenice dnevno tijekom četiri tjedna povezano je s nižom tjelesnom težinom, indeksom tjelesne mase (BMI), krvnim tlakom i omjerom struka i bokova.

GALERIJA: Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti

1/11

Jedan ananas ima oko 83 kalorije, 16 g šećera i 2 g vlakana, plus 86% vode. Možda ima viši GI, ali učinkovito pomaže da se osjećate siti i zdrava je alternativa prerađenim slatkim grickalicama.

Je li neko voće manje idealno za mršavljenje?

Neko voće je dobro u malim obrocima, ali nije idealno za mršavljenje. Na primjer:

Suho voće bez dodanih šećera zdrav je međuobrok. Ali, sadrži puno više kalorija i puno više prirodnih šećera. Lako je pretjerano jesti sušeno voće, ometajući planove mršavljenja. Neko suho voće također sadrži dodane šećere.

Voćni sokovi obično imaju veće koncentracije šećera od cijelog voća, što može povećati razinu glukoze u krvi. Lako je unijeti mnogo dodatnih kalorija kroz sokove.

Konzervirano ili smrznuto voće čini zdrav međuobrok, ali ono pakirano u teški sirup ili s dodatkom šećera može sabotirati kontrolu težine.

Kako jesti voće za mršavljenje?

Ako vam je cilj mršavljenje, jednostavno dodavanje voća neće biti od pomoći. Umjesto toga, koristite voće kao zamjenu za slatkiše i drugu visokokaloričnu hranu s malom nutritivnom vrijednošću. Gubitak težine ovisi o unosu manje kalorija nego što sagorijevate. Većina odraslih trebala bi ciljati na 1,5 do 2,5 šalice voća dnevno.

GALERIJA: Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

1/12

Nema dokaza da konzumacija voća u određeno doba dana pomaže kod mršavljenja. Ali, voće će najvjerojatnije utažiti glad i spriječiti skokove šećera u krvi. Evo nekoliko načina kako uživati ​​u voću:

  • Jedite cijelo, svježe voće kao međuobrok.
  • Probajte nezaslađeno konzervirano ili smrznuto voće.
  • Dodajte voćni prilog uz obroke (zdrava zamjena za krumpiriće).
  • Dodajte voće hrani kao što su žitarice, zobene pahuljice, jogurt i muffini.
  • Napravite voćne frapee, idealno s cijelim voćem, i pripazite na druge visokokalorične sastojke.

Obično je najbolje ne pretjerati s bilo kojom hranom, ali većini je ljudi teško pretjerati s voćem. S druge strane, previše vlakana može dovesti do gastrointestinalne nelagode. A dijeta isključivo od voća može biti nutritivno nedostatna.

Voće bi trebalo biti dio cjelokupne uravnotežene prehrane bogate povrćem, cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima, nemasnim proteinima i redovitom tjelovježbom. Nijedna pojedinačna hrana sama po sebi ne može vam pomoći u ciljanom mršavljenju na određenom dijelu tijela.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti:

Komentara 1

MO
montello
09:49 31.01.2024.

voce je super nema nista zdravije od voca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije