Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIČ

Brzinski "how to" za radove po doma koje može obaviti baš svatko

Pevex
Foto: Shutterstock
1/3
02.04.2020.
u 15:11

S proljećem kreću radovi, ako ste puni entuzijazma za uređenje doma, sad je pravo vrijeme za vas

Korona vas je zatvorila doma, a baš ste ovo proljeće namijenili za radove po kući? Ne očajavajte, iako ne možemo ići van ili pozvati majstore da dođu k nama, postoji puno „uradi sam“ popravaka i renovacija koje možemo sami napraviti bez puno ulaganja truda i novaca. Za početak, sigurno nemate sve doma, jer do jučer smo bili zatrpani poslom, a ovih dana ne možemo do dućana, pogotovo ako su nam udaljeni. Srećom tu je web narudžba i dostava, na nama je samo da odlučimo u koje radove ćemo se upustiti.

Čak i ako niste na „ti“ s građevinskim radovima, uvijek postoje jednostavniji poslovi koje baš svatko može napraviti, uz odgovarajući alat, naravno. Za početak, možete obojati zidove, ali i ono važnije, možete ih napokon i pregletati prije bojanja. Sigurno ste godinama htjeli izravnati sve nepravilnosti na zidovima i prekriti razne mrlje i puknuća zidova od raznih slika, starih polica i raznih dječjih rođendana. Gletanje je jedan od najvažnijih postupaka kod renovacije i bojanja zidova.

Kako gletati

Zidovi se tijekom godina zaprljaju, a može se i nakupiti sloj masnoće zajedno s prljavštinom, zato ih je prije gletanja dobro oprati. Ta to će vam poslužiti obična krpa ili četka i topla voda s malo običnog sapuna. Nakon što se sve dobro osušilo, trebate pripremiti glet masu, osim ako ne koristite već gotovu smjesu, što svakako preporučamo ako radite sami prvi puta. Slijedi nanošenje mase gletericom po zidu, debljina ovisi o stanju vašeg zida, ako samo zaglađujete, bit će dovoljan premaz od 1 mm, a ako se radi o zapunjavanju rupa i neravnim zidovima, bit će potrebno više slojeva i deblji premazi. Dok nanosite glet masu na zidove, zidarskom lopaticom, ili „špahtlom“, uklanjajte višak mase kako bi ju ponovo iskoristili. Nemojte biti obeshrabreni ako prvi premaz ne izgleda savršeno, jer nakon što se masa sasuši, slijedi onaj prljavi dio, šmirglanje. Koristite finiju gradaciju brusnog papira i kružnim pokretima izravnajte sve izbočine kako bi dobili ravnu površinu zidova. Ukoliko je potrebno, možete nanijeti i drugi sloj. Ovaj sloj je u pravilu puno tanji i koristi se rjeđa masa (ukoliko ju samo miješate), te služi za zapunjavanje sitnijih oštećenja koje su ostale nakon prvog nanosa. Nakon sušenja i ponovnog šmirglanja, spremni ste za bojanje zidova

Foto: Shutterstock

Rupe u zidovima

Kod preuređivanja bilo kojeg prostora, osim građevinskih radova, normalno je da zamijenimo i namještaj, makar njegov raspored. Često se događa da police ili slika koje su godinama stajale na jednom mjestu skrivaju par većih rupa od tipli koje vam sad predstavljaju problem. Kako bi ih dobro „sanirali“, potrebno je za početak izvaditi tiplu iz rupe. Nekada idu lakše van, a nekada ćete se malo pomučiti. Ne brinite ako okrhnete komad zida, ionako sve morate zapuniti i popraviti. Rupe se obično popunjavaju gipsom ili ljepilom za pločice, pa ako negdje postavljate i pločice, nemojte još spremati ljepilo. Gips ili ljepilo nanesite na špahtlu odgovarajuće veličine i zapunite rupu tako da ju poravnate sa zidom. Pripazite samo na gips jer se brzo suši i ne brinite ako nije savršeno ravno. Ako samo zapunjavate tu jednu rupu, onda ju je potrebno i zagletati baš kao da gletate cijeli zid. Razvucite masu preko rupe, pričekajte da se osuši i poravnajte brusnim papirom.

Bojanje

Kada ste već pogletali zidove i sve popravili, red je i da ih obojate. Ako vas zanima više o bojanju i priboru za bojanje, pročitajte naš članak o osnovnom priboru za bojanje zidova.

Savjeti koji čuvaju živce, vrijeme i novac

Uvijek se dogovorite s ukućanima o opsegu radova, te obavijestite susjede o svemu. Radite u fazama, nemojte probati što više toga u što kraće vrijeme obaviti, a ako zapnete, uvijek možete potražiti pomoć kasnije. Usred radova uzmite predah, odmaknite se korak u nazad i provjerite ide li sve prema planu.

Svi radovi po kući zahtijevaju sušenje i provjetravanje prostorije, ako vidite da će idućih dana puhati jaki vjetar ili padati puno kiše, možda je bolje odgoditi radove za mirnije vrijeme. Ako radite s lakovima, npr. ako vraćate sjaj starom namještaju, bilo bi dobro da u prostoriji osigurate konstantne uvjete temperature, kako bi se lak dobro osušio i ostavio željeni sjaj.

Foto: Shutterstock

Kada ste već potrošili novac na kvalitetne proizvode s kojima ćete raditi, onda možete uložiti i u dobru opremu s kojim ćete te proizvode nanositi. Nemojte kupiti najskuplju boju za zidove i najjeftinije valjke. Jednom kupljen pribor za bojanje, uz dobro održavanje, može trajati jako dugo. Osim toga, lošim priborom nećete moći dobro obojiti zidove kao s kvalitetnim i požalit ćete novaca i truda za sve ostalo što ste napravili.

Prije radova zaštite sve što nećete popravljati ili bojati, parkete, pločice, prozore… Prekrijte ih najlonom, folijom ili starim plahtama kako bi što manje čistili nakon radova. Višak boje koji je završio na zidovima uklonite pomoću žileta, a dobro je uz sebe cijelo vrijeme imati i vlažnu krpicu kojom ćete sve pobrisati ako zaprljate. Za takve radove dobro je i angažirati najmanje u kući, kako bi vam pomogli da ne silazite svaki čas sa ljestvi i da ih uključite u cijeli proces renovacije prostora.

Kod bojanja zidova, uvijek ja pametno početi od stropova, na taj način vam se neće desiti da boja curi sa stropova po zidovima i na kraju ostane stvrdnuto kao velika kapljica.

Radovi po kući ne moraju biti stresni, pogotovo ako sve dobro pripremite unaprijed i imate pravi alat. A kako ne bi gubili dodatno vrijeme na nabavu, kupite potreban alat on line i podignite ga na skladištu ili naručite dostavu doma. Iako će vam se činiti da na nekada na pripremu i sitnice ode više vremena nego na radove, u konačnici će vam se isplatiti.

Sadržaj omogućio Pevex

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije