Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Funta jako skočila

Britanci: Sve nam je jeftinije nego lani

tisno garden
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
08.07.2014.
u 16:19

Britanski turisti mogu ove godine uživati u inozemstvu jer zahvaljujući rastu funte sve im je jeftinije, pa i sladoled u Poreču, izračunali su novinari Sunday Timesa, sad stoji 1,33 funte, a lani je bio 1,83...

Britanski turisti mogu ove godine uživati u inozemstvu jer zahvaljujući rastu funte sve im je jeftinije, pa i sladoled u Poreču, izračunali su novinari Sunday Timesa, sad stoji 1,33 funte, a lani je bio 1,83. Sve je jeftinije, ljetujemo kao kraljevi, kažu turisti.

– Tražimo najbolje restorane, uzimamo večeru s predjelom i desertom, za dvoje nas je to stajalo samo 30 funti – kaže 44-godišnja Leigh-Ann Bailey. Dobro došli u zonu euforije! Tako britanske turističke agencije privlače putnike u inozemstvo, a psiholozi kažu da bi u toj euforiji mogli potrošiti i više nego što su namjeravali. Nakon godina u kojima su ljetovali doma ili brojili svaki peni u inozemstvu, Britanci su došli na vrh potrošačkog prehrambenog lanca, putuju dignute glave i otvorenih novčanika jer za njih je ostatak svijeta jeftin. Prije nešto više od godinu dana Međunarodni monetarni fond upozoravao je britanskog ministra financija Georgea Osbornea da se igra vatrom svojim programom štednje.

Funta je uzletjela zbog neočekivano jakog rasta, obnovljenog povjerenja u sposobnost koalicijske vlade da uspješno provede program rezanja deficita i očekivanja da će kamata rasti. Lani se još predviđalo da kamate neće rasti do 2016. godine, sad se očekuje da će Bank of England dići kamate prije SAD-a i Europske središnje banke. A visoka kamatna stopa znači i da će privlačnost kupovanja i držanja funte narasti. Osim rasta funte, uživanju britanskih turista u eurozoni pogoduje i pad cijena, deflacija u tim zemljama. Za jednu funtu lani se dobivalo 2,93 turske lire, a ove godine 3,66. Turci su tome pokušali doskočiti dizanjem cijena, ali Britanci su dobili savjet: idite tamo kamo idu domaći.

>>Sve više ljudi pristiže u Tisno, i danas seksi fotke stižu s plaže

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije