Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Biograd - Raj za djecu, ali i odraslima je OK

'biograd07_nnn_unu_270712'
Foto: ''
1/3
30.07.2012.
u 12:00

Isprati pijesak iz kupaćeg kostima možete ako imate dvije kune, koliko stoji 30 sekundi tuširanja

Biograd nije grad za mladenačko tulumarenje. Kafići na rivi uglavnom rade do ponoći, a oni koji žele popiti još koje piće moraju prošetati nekoliko stotina metara od centra grada do borove šume gdje uz šetnicu ima nekoliko vrlo dobrih koktel-barova. Najposjećeniji je, čini mi se, Poco Locco. No, ako imaš sreću da si dijete koje su roditelji doveli na odmor u Biograd, pred tobom je cijeli svijet. Upravo stoga poveo sam svoju šestogodišnju kćer.

Uništena idila

Službeno – da mi pomogne sagledati ponudu iz svoje dječje perspektive, neslužbeno – da je gledam kako uživa. Na recepciji hotela IN pitam koliko trebam nadoplatiti za kćer, a ljubazna recepcionerka mi pokazuje cjenik prema kojemu djeca do 6,99 godina (točno tako piše!) ništa ne plaćaju. Soba u hotelu IN vrlo je velika i luksuzna. Moderan dizajn, veliki kreveti, ostakljena kupaonica kroz koju i u koju se vidi iz sobe. Uglavnom, sviđa mi se.

Dopustio sam da me dijete vodi po gradu, da ona razgledava, kupuje, traži. Prvo smo pojeli sladoled. Sedam kuna kuglica. Gotovo svi uzimaju pola kuglice ovog i pola kuglice onog, što na kraju nije pola kuglice nego ona normalna stara mjera za kuglicu sladoleda. Kada netko zatraži cijelu kuglicu, kao što sam to ja napravio, prodavač se na trenutak zbuni zatim zagrabi po škrinji kao da vadi zlatnike rezultat čega je sladoled protiv kojeg u kombinaciji s +35°C nemate šansi. Kći se sva zaflekala. Na rivi postoji Srdelasnack, konoba koja je malo uvučena od šetnice. Na punoj terasi nismo našli mjesta pa smo sjeli unutra što mi i nije žao jer se nasuprot te lijepe terase nasadio fast food s kebabima i tako uništio idilu. Nakon što smo pojeli, došlo je vrijeme za kupanje. Uputili smo se od centra preko hotelske luke kraj redom vrlo dobrih hotela Kornati, Ilirija i Adriatic i plaže Dražica do autokampa Soline i istoimene plaže. Na nekom sam plakatu ili na internetu vidio da je riječ o plitkoj pješčanoj uvali pa sam zaključio da je to idealno za nas. Zapravo, za nju! Kad je Sunce polako zalazilo, jedanaesti put sam je zamolio da bi bilo lijepo krenuti i da je tati dosta pijeska u očima, kosi i gaćama. Izvukao sam je za noge van iz vode pa smo zajedno stali pod tuš na plaži. Stišćem ja tipku, voda ne ide. Stišćem jače i osjećam kako ću polomiti čitav tuš ako nastavim. Dijete strpljivo čeka vodu. Tek tad ugledam znak na kojem piše: 30 sekundi – 2 kune! Odlazim po novčanik, ali nemam sitnog. Odlazim do prvog kafića na plaži, pružam dvadeset kuna i molim da mi razmijeni. Ne može. Dobro, naručujem pola litre piva i plaćam istom novčanicom. Nazad dobivam papirnatih deset! Pa kako? Svugdje na ovakvim mjestima pivo je 12, 15 ili 18 kuna, a tu je 10. Eksam pivo i kriomice kupim nečiju napojnicu. I bi voda! Kratko je trajalo, ali kći je skinula sav pijesak sa sebe. Ja nisam...

Navečer dobivam još nekoliko fleka od sladoleda ljubaznošću moje kćeri. Sad flekav i pun pijeska sjedim u velikom lunaparku i gledam kako mi kći upravlja raznim letjelicama. Jedna vožnja stoji 15 kuna. Zatim je promatram kako skače na trampolinu i ne skida osmijeh s lica. Deset minuta skakanja stoji 15 kuna. Dao bih 1500 kad vidim kako je sretna.

U hotel smo došli kasno, toliko kasno da nismo od umora imali snage oprati zube. Biograd ima velik broj privatnih apartmana, hotela i kampova. Hoteli sa 4 zvjezdice imaju bogatu ponudu kao što su wellness, bazen, animacijski programi, gastronomska ponuda. Za nautičare tu je marina Kornati, začetnica nautičkog turizma u Hrvatskoj i treća po veličini na Jadranu (više od 1000 vezova). Ima i nekoliko manjih kampova, ali treba istaknuti kamp Park Soline kao nositelja kamping-turizma i jedan od deset najboljih u Hrvatskoj. Krase ga 4 zvjezdice. Peta je Kristina Brčić čijom sam ljubaznošću smjestio svoj auto u debelom hladu.

“Večeras si divna”

Neki su igrali odbojku na pijesku, stolni tenis, neki su igrali košarku ili boćali, ostali su posjećivali povoljne barove i restorane (tuna-steak za 45 kuna), a ja sam nastavio sjediti u plićaku. Navečer smo opet bili u lunaparku. Između dva skakanja na trampolinu došla je do mene i zadihana me pitala: “Tata, kako izgledam?” “Darling, you are wonderful tonight!” (Draga, večeras si divna!), odgovorio sam joj i otrčao po novu šaku žetona...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije