Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad proradi adrenalin

Avanturistička Lika: Gdje se krije adrenalin za najhrabrije

Avanturistička Lika
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
30.04.2019.
u 16:36

Turizam je jedan od najbrže rastućih sektora u svijetu, a u Hrvatskoj je od neizmjerne važnosti za cijelo gospodarstvo

Avanturistički turizam, kao jedna od najbrže rastućih kategorija promovira vrijednost turizma te poštuje kulturne i prirodne vrijednosti turizma. Adrenalinski turizam, koji se naziva još i pustolovni turizam, počeo se razvijati još krajem prošloga stoljeća. Osnova za razvoj avanturističkog turizma jest bogatstvo prirodnih resursa i povoljan geografski položaj neke destinacije, što Hrvatsku, a posebno Liku, smješta vrlo visoko na listi destinacija za ljubitelje avanture.

Avanturistički turizam je širok pojam, a Lika nudi široku paletu mogućnosti, od speleologije, slobodnog penjanja i ziplinea, do biciklizma, jahanja i lova. Ljudi koji se odlučuju na avanturistički turizam žele istraživati lokalne planine, proći sve skrivene kutke nekog lokaliteta ali i dobro se zabaviti te pri tome kušati lokalne delicije. Lika sa svojim prirodnim potencijalima nudi raznolike ponude kao što su jahanje, slobodno penjanje, zip line, biciklizam te mnoge druge mogućnosti, stoga je teško reći koji je dio Like najatraktivniji za adrenalinska uzbuđenja.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Adrenalinske aktivnosti u posljednjim godinama doživljavaju turistički boom te nude sve više mogućnosti, kao što je zipline, najbliže što ćete doći letenju. Zip Line-a Pazi medo nalazi se unutar SRC Bijeli Vrh, na zapadnoj granici NP Plitvička jezera, 20 km od državne ceste A1 i površinom obuhvaća oko 100 ha sportsko – rekreativnih zona. Ukupna dužina čeličnog užeta je 1700 m i to ga čini jednim od najdužih zip lineova iz jednog komada u Europi. Ako vam to nije dovoljno, znajte da je moguće postići brzinu veću od 120 km/h, ali za to je potrebno imati leđni vjetar. Međutim, čak i uz čeoni vjetar moguće je postići brzine od oko 100 km/h, što je svakako dovoljno da se na kratko osjećate kao da letite. U slučaju jakog vjetra ili kiše zip line ne radi, zato je uvijek dobro provjeriti vremensku prognozu prije odlaska ili rezervacije. Osim zip linea, možete uživati u penjanju na umjetnu stijenu, biciklizmu po obližnjim brdima i novom sportu, Disc golfu, koji objedinjuje dva poznata sporta, golf i disk – frizbi.

Ako ipak volite povezati više aktivnosti na jednom mjestu, za vas su idealni adrenalinski parkovi. Isto tako ako ste početnik, a želite malo probuditi adrenalin, adrenalinski parkovi su idealni jer imaju prilagođene sadržaje za sve posjetitelje. Jedan od njih je i Rizvan City – malo mjesto za veliku i nezaboravnu avanturu. Pustolovno izletnički centar Rizvan city smješten je nedaleko grada Gospića, u malom tipično ličkom selu Rizvanuša, koje se nalazi u Parku prirode Velebit. Staro obiteljsko seosko gospodarstvo pretvoreno je u pustolovno-izletnički centar gdje možete uživati u pustolovnim aktivnostima. Osim klasičnog adrenalinskog parka, na odabiru imate sve popularniji escape room, spuštanje zip lineom, penjanje na stijenu, paint ball, streličarstvo, quad safari, kajak safari i još mnogo drugih aktivnosti.

Foto: Filip Brala/Pixsell

Rizvan city nije rezerviran samo za individualce ovisne o adrenalinu, organizirajte malo drugačiju proslavu rođendana, momačku ili djevojačku zabavu ili jednostavno provedite izvrstan pustolovni vikend sa obitelji ili prijateljima.

Ukoliko nemate strah od zatvorenih prostora i volite istraživati nepoznato, područje općine Perušić je raj za vas. Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak četvrtine od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj, a Grabovača je jedini pećinski park u Hrvatskoj. Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“  upravlja sa tri špilje, koje su ujedno i geomorfološki spomenici prirode od 1964. godine  - špilja Samograd, Medina i Amidžina špilja. Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalaze kamene ručno isklesane stepenice stare više od 100 godina i drveni rukohvati.

Osim špilja koje se nalaze u Pećinskom parku Grabovača, u Perušiću se nalaze deseci drugih špilja, još uvijek do kraja neistraženih. Naravno, ukoliko se odvažite na posjet špiljama, dobro se pripremite i ne idite bez pratnje iskusnih speleologa.

Prije nego se odlučite na posjet Pećinskom parku Grabovači, imajte na umu da se temperatura zraka u špilji kreće se od 7-10 ˙C, stoga se treba obući toplije, ili najbolje slojevito, tako da se možete raskomotiti ukoliko je vani toplo vrijeme. Osim odjeće, treba obratiti pažnju i na obuću, cipele koje nosite trebale bi biti adekvatne za kretanje po vlažnim i skliskim stepenicama. Neprikladna obuća, poput natikača i cipela na visoku petu, je strogo zabranjena, te osobama neće biti dopušten ulazak u špilju radi njihove vlastite sigurnosti.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Pećinski park "Grabovača" se nalazi u blizini važnih prometnih pravaca na državnoj cesti D-50 između Otočca i Gospića, u mjestu Perušić i u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Split (izlaz Perušić), 2,5 km od centra Perušića.

Ako vam je potrebna manja doza adrenalina, ili želite malo opušteniji boravak na otvorenome, probajte s jahanjem. Opće je poznato da ova plemenita bića imaju mnoge terapeutske učinke, a možete ih i jahati u rekreativne svrhe. Iako se čini da konj radi sav posao, jahanje može biti i fizički zahtjevno, jer je pravilan položaj tijela sličan kao u skijanju s tim da mišiči rade bez opterećenja. Za početničko jahanje ne trebate nekakvo predznanje niti fizičke predispozicije, svatko može uživati u njemu, jedino je bitno održavati ravnotežu ako konj pređe iz laganog kasa u nešto brže.

Naravno, tu su i nezaobilazna Plitvička jezera, koja predstavljaju idealan balans adrenalinski ispunjenim aktivnostima. Nakon što završite s uzbuđenjima, opustite se na jezerima ili odsjednite u jednom od hotela, u kojem možete uživati u gastro ponudi ili wellnessu kako bi boravak bio potpun.

Ako želite dožvjeti pravu avanturu, Lika je idealna destinacija za vas. Idealan spoj mirnih krajolika i vrhunske gastro ponude te iskonske divljine upotpunjene raznim ponudama jamče nezaboravan provod i uspomene za čitav život.

Sadržaj omogućio NP Plitvička jezera

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije