Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sprečava rak

Aspirin vam može sačuvati zdravlje: Evo kolika doza pomaže!

Shutterstock
05.12.2019.
u 11:51

Uzimanje aspirina tri ili više puta tjedno oboljelima od raka može pomoći u borbi protiv maligne bolesti, pokazuju nova istraživanja.

Nacionalni institut zdravlja proveo je istraživanje na više od 140 000 Amerikanaca kako bi otkrili da oni koji konzumiraju aspirin nekoliko puta tjedno imaju manji rizik od raka prostate, jajnika, pluća i debelog crijeva, piše dailymail.co.uk.

Važno je napomenuti da ovo vrijedi samo za ljude normalne težine, uzimanje aspirina nije djelovalo na ljude s previše i premalo kilograma.

Stručnjaci kažu da je za ovu teoriju obećavajuće to što je istraživanje provedeno na velikom broju ljudi, ali opet – ljudi koji često uzimaju aspirin generalno su zdraviji.

U prosjeku oko 1,8 milijuna Amerikanaca do kraja ove godine imat će dijagnozu raka, a oko 600 000 umrijet će od bolesti.

Tretmani su se drastično poboljšali posljednjih desetljeća, ali najsuvremeniji i najučinkovitiji još uvijek su vrlo skupi i često dostupni samo kroz klinička istraživanja.

Foto: Shutterstock

Zdravstveni stručnjaci potiču preventivne mjere poput zdravog načina života, prestanka pušenja i uporabe droga, dobru prehranu i vježbanje kako bi se smanjio rizik od raka. Dodatak svemu tome jest i korištenje aspirina koji je nastao još 1899., a koristi se za otklanjanje bolova i vrućice. Tajna je u protuupalnim svojstvima aspirina.

Smanjenje upale čini ga korisnim lijekom za liječenje reumatske groznice, Kawasakijeve bolesti i srčanih problema poput perikarditisa. Istraživanja su pokazala da aspirin neposredno nakon srčanog udara može smanjiti rizik od smrti.

Liječnici smatraju da bi protuupalna svojstva aspirina mogla biti korisna i u prevenciji raka i u smanjenju smrtnosti. Konkretno, smatra se da se veći dio dramatičnog nedavnog porasta kolorektalnih karcinoma pripisuje epidemiji pretilosti i povezanim upalama.

Aspirin je ponudio drugu najveću prednost smanjenja rizika od smrti od raka želuca. Slično je smanjenje rizika od smrti kod tumora prostate i ''bilo kojeg karcinoma'' u osoba koje uzimaju aspirin.

Nažalost, aspirin nije ponudio prednost osobama čiji je indeks tjelesne mase manji od 20 ni kod onih čiji je veći od 29,9.

Iako su prethodna istraživanja pokazala slične rezultate, stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje pokazuje samo poveznicu – a ne otkriva uzrok.

"Gotovo je pogrešno naglasiti riječ 'pokus' za ove rezultate, budući da upotreba aspirina nije bila dio pokusa", rekao je dr. Stephen Evans iz londonske škole higijene i tropske medicine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije