Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIUREZA

Tijekom zime morate češće na WC? Niste jedini! Evo zašto je to tako

Shutterstock
04.12.2019.
u 18:37

Malu nuždu zimi češće obavljamo, a sve je uzorkovano je hladnom diurezom - proces kroz koji tijelo prolazi da se regulira kada temperatura padne.

Liječnica Diana Gall tvrdi: "Hladna diureza javlja se kada se temperatura tijela snizi. Biološka reakcija da se krv preusmjeri u gornji dio tijela da bi bilo toplo, dok bubrezi luče više tekućine kako bi stabilizirali pritisak. Ovaj proces stvaranje je više urina i zato morate mokriti više zimi nego ljeti." 

1/7

Dr. Gall kaže: "Ako stojite na hladnoći osjetit ćete da morate mokriti. Nije opasno, ali bilo bi dobro da ste uvijek u blizini toaleta. Može ostaviti posljedice na balans u tijelu odnosno na soli i minerale. Može dovesti do hiponatrijemije kada nedostaje natrija ili do hiperkalijemije kada je previše kalija ili hipokalijemije kada ga nedostaje. Sva tri stanja mogu postati ekstremna", prenosi Metro

Ono što je još zanimljivo je činjenica da trgovački centri i dućani u zimsko doba plaćaju veće račune za vodu s obzirom na to koliko često zaposlenici i kupci idu na toalet zbog hladne diureze. 


Jedan od načina kako ju zaustaviti je da se utopljavate odjećom i izbjegavate provoditi puno vremena na hladnim mjestima. Također, zbog toliko odlazaka na toalet prestanemo piti tekućinu, ali dr. Gall kaže: "Ako mokrite puno puta baš tada trebate nadomjestiti sve izgubljene minerale i soli koje ste izbacili kako biste izbjegli dehidraciju."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije