Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedite bez straha

10 vrsta voća i povrća s najmanje pesticida

povrće
Foto: Pixabay
26.06.2018.
u 11:51

Vjerovali ili ne, postoji voće i povrće koje bez straha možete kupovati u trgovačkim centrima jer nemaju štetnih sastojaka

U današnje vrijeme malo je voća i povrća koje možete kupiti u trgovačkim centrima ili pak na tržnicama, a da nije tretirano pesticidima.

Kako biste bili sigurni da kupujete voće i povrće koje nema štetnih sastojaka, radije birajte ono iz ekološke proizvodnje, no vjerovali ili ne, i u trgovačkim centrima možete pronaći plodove koji ne sadrže pesticide, piše Slobodna Dalmacija.

Prema raznim američkim agencijama, Ministarstvu poljoprivrede te neovisnim laboratorijima koji su ispitivali razne namirnice, u nastavku je navedeno voće i povrće koje ne trebate kupovati u ekotrgovinama jer je dokazano da nemaju štetnih sastojaka.

1. Šparoge – Iznimno su zdrave te u sebi sadrže veće količine vitamina A, B te u manjim količinama vitamine C i E. Sadrže željezo, fosfor, kalcij, mangan... Samo 100 grama šparoga sadrži gotovo 40 posto potrebe za iznimno važnim K vitaminom koji je bitan za naše kosti, prevenciju dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

2. Ananas – Ovo voće, osim što nema mnogo pesticida, ubraja se i u pravu superhranu. Ta biljka iznimno je otporna pa je i ne treba toliko prskati, a ako se ananas i tretira pesticidima,  debela kora sprečava da se oni ''preliju'' u meso biljke koje se konzumira.

3. Kupus – Najbogatiji je kalijem, željezom, magnezijem i bakrom te je pravo skladište vitamina i minerala. Kupus je odličan za probavu, dijetalna je namirnica koja nema mnogo kalorija.

4. Dinja – Omiljena ljetna namirnica bogata je kalijem, a sadrži i željezo, magnezij, bakar, a od vitamina – C i provitamin A.

5. Mrkva – Glavni je izvor karotenoida, a ima preventivan učinak na karcinogenezu. Mrkva je jako dobra za prevenciju srčanih i moždanih udara, kao i kod nekih karcinoma.

6. Cvjetača – Jedna je od najboljih namirnica za sprečavanje i prevenciju raka, ali i krvožilno-srčanih bolesti. Sadrži folnu kiselinu, jako važnu za imunitet i zdravo funkcioniranje tijela.

7. Patlidžan – Bogat je vlaknima te je vrlo zasitan zbog čega se preporučuje jesti osobama koje su na dijeti. Dobar je i za dijabetes, anemiju, osobe koje pate od stresa.

8. Grejp – Bogat je vitaminom C, a sadrži i vitamine B kompleksa, vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan...

9. Kivi –  Osim vitamina C, prepun je antioksidansa, pa prema nekim studijama kivi može biti dobra prevencija za neke oblike raka.

10. Crveni luk – Neizostavna namirnica svake kuhinje izuzetno dobra za imunitet.

Pogledajte i galeriju: Jednostavan prirodan recept za mršavljenje: Ovo uzimajte natašte

povrće
1/11
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar adminjepeder
adminjepeder
18:23 26.06.2018.

"Pogledajte i galeriju: Jednostavan prirodan recept za mršavljenje: Ovo uzimajte natašte" mislim da je ova sa prve slike najbolji ljek, ne znam dali ima pesticide, ali...........

MI
mimahrga
13:55 26.06.2018.

Ananas? Ni debela kora ga ne štiti od pesticida. Prije nekoliko godina grdo sam se otrovala kriškom ananasa....Komad sam ponijela sa sobom na hitnu...Otad ga izbjegavam u širokom luku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije